CITRON POPS

Här kommer ett enkelt recept på pops smak av citron.
 
Ingredienser:
ca 20-22 st
1 paket Singoalla Citronkakor
2 msk Piliadelphia ost
ca 100 gram Vit choklad
Skal av en citron
Grillpinnar som delas i två.
 
Kör kakorna i en matberedare tills allt har smulat sig
Tillsätt osten och blanda till en deg
Rulla till små bollar och ställ sedan in dem i kylen i ca 1 timma
Smält den vita chokladen i micron eller i vattenbad
Sätt fast bollarna på en pinne och doppa dem i chokladen
Strö över rivet ska av citron . Alt valfritt strössel
Ställ popsen i en skål med strösocker som hjälper pinnarna att stå. Finns andra alternativ också om man vill pyssla lite.
 
Ät och njut! 
 
 

CITRONMARÄNGER MED CITRONGRÄDDE OCH HALLON

Mina citronmaränger som blev mycket goda. Perfekt som variant till marängtårta. Bättre att var och en fick bygga sin egen tårtbit och marängen fick hålla sig krispig och fin.
 
2 äggvitor
1-1½ dl socker
ca ½ msk Saft från en färsk citron alt några droppar citronessens
 
Vispa äggvitan till ett fast skum och vispa ner sockret allt eftersom.
Vispa sist ner citronsaften och smaka av till eget tycke av smak.
Jag använde en sprits och spritsade ut på bakplåtspapper där jag ritat lagom stora cirklar med hjälp av ett glas. Ca 5-6 cm i diameter.
Grädda i varmlufts ugn 125 grader i ca 1 timme. Eller tills bottnarna har blivit ganska torra. 
Ett tips:
Stäng sedan av värmen och låt plåten stå kvar i ugnen tills ugnen har kallnat, så hinner marängen torka tills sig ännu mera.
 
 
Serveringstips som är toppengod:
 
Citrongrädde
2½ dl grädde
1 dl lemon curd
 
Vispa grädden som vanligt och tillsätt sedan lemon curd och vispa ner den i gräggen.
Servera gärna hallon till.
 
 
Njut!
 
 
 

PIGALL PANNACOTTA

En härligt god variant av pannacotta smak av Pigall.
 
1 portion
Ingredienser:
1 dl grädde
½ tsk vaniljsocker
½ tsk gelatinpulver
En svätt ca 1 msk kallt vatten till gelatinpulvret
3/4 bit av en pigall
Resten skärs upp till dekoration 
 
Lägg gelatinpulvret i kallt vatten och låt svälla lite. 
Värm upp grädden och vaniljsockret  till kokpunkt och ställ kastrullen åt sidan.
Smula ner pigallen och rör ner det i grädden.
Tillsätt sist gelatinet och rör om
Häll upp i ett glas och ställ i kylskåp i ca 1½-2 timmar.
Dekorera.
 
Vill man ha olika skikt kan man lägga en svätt åt sida i rumstemperatur och häll på det efter ca 1 timme. Ställ sedan in i kylskåp i ½-1 timma tills grädden har stelnat.
 
MUMS!
 
 
Värm grädden
 

ÄPPELMUFFINS TOPPAT MED SMULDEGSPAJ

Jag bakade en variant av muffins och äppelkaka inför våran semestertur i bil. Det blev en perfekt kaka till kaffet. 
 
Ingredienser till 12 st stora muffins
100 gram smör
2 st ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 kryddmått salt

Fyllning
3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk kanel
2 msk socker

Smuldeg
75 gram smält ssmör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker

Skala äpplena i mindre bitar och lägg dem i stekpannan med smör.
Bryn äppelbitarna tillsammans med kanel och socker tills äpplena ser fina ut.
Ställ åt sidan så att äpplena kallnar något.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker.
Sätt ugnen på ca 175 grader.
Blanda ihop alla ingredienserna till smuldegen.
Vispa socker, ägg och vaniljsocker poröst.
Häll i det smälta smören i mjölken och rör om.
Tillsätt sedan mjöl, bakpulver och salt i smeten och rör om.
Häll i äpplena och rör om.
Ta en muffinsform i plåt (men inte ett måste) och lägg i en muffinsform i varje.
Fyll formarna till ca 2/3 
Strö över smutpajen och grädda i ca ca17- 20minuter.
 
 
 
 


FRITERAT TUNNBRÖD

 
Jag har länge vilja prova att göra eget friterat tunnbröd med smaker som jag vill ha. 
Det var hur enkelt som helst och smakade precis lika bra som de på affären.
 
Färdigt tunnbröd från affären
Flingsalt ( Jag hade flingsalt med smak av Karl-Johansvamp, citron och dill )
Kryddor av eget tycke. (Jag hade grillkrydda)
Salt
Olja till fritering
 
Värm oljan till ca 170-180 grader i fritösen. Det fungerar även i stekpannan.
Skär upp tunnbrödet i lagoma bitar.
Lägg tunnbröds bitarna lite i taget i den uppvärmda oljan och rör om då och då tills brödet har ått en fin färg. Eller då oljan har slutat att bubbla.
Lägg upp det friterade tunnbrödsbitarna på hushållspapper och krydda direkt. 
Jag smulade på flingsaltet och även lite av det vanliga saltet.
 
Servera gärna med någon god ost till eller dipp.
 
 
Lycka till! ♥

Matklubbens Topplista
RSS 2.0