KAKA MED CHOKLADKROSS OCH PHILIADELPHIAOST

CHOCOLATE CHIP COOKIE DOUGH
 
Botten:
3 ½ dl krossad digestivekex
1 dl smält smör
150 gram hackad choklad
 
Deg:
100 gram rumsvarmt smör
3 msk socker
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt
 2 dl vetemjöl
200 gram choklad skuren i tärningar eller 2 dl chokladpluppar
 
Fyllning:
300 gram philiadelphiaost
1 ägg
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
Botten:
Krossa digestivekexen fint 
Smält smöret och blanda ner det i kexsmulorna
Hacka chokladen och blande ner det i kexblandningen
Använd en form 20x20 och lägg ner ett bakplåtspapper och smöra den med smält smör
Lägg kexblandningen i formen och platta ut den och en bit upp på kanterna
Grädda den i ugnen på 175 grader i ca 5 minuter
 
Deg:
Vispa rumsvarmt smör, strösocker, farinsocker, vaniljsocker och salt.
Tillsätt vetemjöl och vispa bara tills mjölet har blandat sig i smörsmeten.
Hacka chokladen i tärningar eller använd chokladpluppar och blanda ner det i degen.
 
Fyllning:
Vispa philiadelphiaost och socker
Tillsätt ägg och vaniljsockret och vispa en kort stund
 
Häll ostsmeten över kexbotten
Klicka degen över ostfyllningen
Grädda i ugn i 175 grader i ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Låt kallna. Gärna till dagen efter.
Dekorera gärna med smält choklad. Skär i ca 25 bitar
 
 
 
 

POLLY KLADDKAKA UPPSKUREN

Såhär ser Polly Kladdkakan ut då den är uppskuren. 
Jättegod med vispad grädde till. 
 
 
 

POLLY KLADDKAKA

150 gram smält smör
150 gram mörk choklad
100 gram cashewnötter
3 ägg
200 gram färskost naturell
2 dl rårörsocker
2 dl vetemjöl
100 gram polly
 
Smält smöret och rör ner chokladen tills den smält.
Grovhacka nötterna.
Separera ett av äggen och blanda äggulan och färskosten tillsammans.
Äggvitan + de andra 2 äggen vispar man tillsammans med rårörsockret.
Tillsätt smör- och chokladblandningen och vispa en kort stund.
Blanda mjöl, nötter och hälften av pollygodiset i en skål. Häll det i smeten och blanda ner det till en smet.
Häll smeten i en smörd och bröad springform.
Klicka ner färskosten i smeten och dra med skaftet från gaffeln försiktigt.
Garnera med pollygodis ovanpå kakan.
Grädda i 175 grader i ca 30 min.
Låt kallna.Gärna till dagen efter.
Servera med grädde eller vaniljglass
 
 

THERÈSE MUSLI OCH SYLTMUFFINS MED JORDGUBBSFROSTING. CUPCAKE

Hittade på en mycket god muffins med tuggmotstånd och smarrig smak av jordgubb.
 
Inredienser:
100 gram smält smör
½ dl mjölk
1 dl socker 
2 ägg
½ sirap
2½ dl vetemjöl
1 dl musli
2 tsk bakpulver
½ msk vaniljsocker
1 dl choklad (chokladknappar eller hackad choklad av valfri smak)
½ dl Sylt av valfri smak
 
Frosting:
100 gram Piliadelphiaost
50 gram creme fraiche
½ dl florsocker
1 dl sylt
 
Smet:
Smält smör och häll i mjölk.
Vispa socker och ägg vitt och poröst.
Tillsätt smör, mjölk och sirapen.
Blanda alla torra ingredienser och blanda ner det i smörsmeten.
Sist blandar man ner chokladen i smeten.
Häll i ca 12 st bullformar som ligger i bullformsplåt.
Spritsa ner en "hutt" och strö gärna på lite musli ovanpå.
Grädda i 175 grader i ca 12-15 minuter
Låt kallna på galler.
 
Frosting:
Vispa ihop alla ingredienser och smaka av.
Håll i en spritspåse och spritsa på muffinsen.
 
Lycka till!
 

THERÉSE NYPON OCH MANDELKAKOR

Istället för att städa idag gjorde jag något roligare. BAKA!
Tog en titt i skafferiet och såg att jag hade nyponpulver hemma.
Sedan åkte laborationerna fram.
 
35-40 st
Ingredienser:
125 gram smör (ej smält)
1 dl socker
1 dl mandel
2½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
ca 80 gram mandelmassa
3/4  dl Nyponsoppepulver
 
Hacka mandeln i beredaren tillsammans med mandelmassan.
Vispa smör och socker vitt och poröst.
Blanda mjöl, bikarbonat och nyponpulvret i en skål.
Rör ner mjölblandningen och mandeln i smörsmeten.
Knåda ihop den till en deg.
Man kan med fördel använda en kaksprits (typ Kak-Lisa) och spritsa ut kakorna på bakplåtsklädda plåtar.
Annars kan man forma till önskad form.
Dekorera med en hel mandel på kakorna.
Grädda i 200 grader i ca 8-10 minuter.
Låt kallna på galler.

 
 
 
 
 

MANDEL- OCH ÄPPELTEKAKOR MED KANEL

Ikväll passade jag på att skapa fram en ny kaksort. Det fick bli med mandel och turkiskt äppelte toppat med lite kaneltopping.
 
ca 35 småkakor
Ingredienser:
100 gram kylskåpskallt smör
1 dl socker
1 dl mandel
1 äggula
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
4 msk turkiskt äppelte
1 msk hetvatten
 
Vispa smör och socker vitt och poröst.
Hacka mandel.
Tillsätt äggula och blanda i mandeln.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bikarbonat och häll ner det i smeten.
Rör ner vattnet i turkiska äppelteet och blanda ihop allt till en deg.
Låt vila i ca 30 minuter i kylskåp.
Dela degen i ca 35 delar och rulla den till bollar.
Ta en gaffel och tryck försiktigt till ett mönster.
Lägg 12-16 kakor på varje bakplåtsklädd plåt.
Grädda i ca 8 minuter på 200 grader.
Låt kallna på galler och strö kanel ovanpå.
 
Doppa och njut! 
 
 

CAPPUCCINO KAKOR

 
 
Ingredienser:
225 g smör (ej smält)
2 dl socker
1 äggula
4 dl vetemjöl
½ krm salt
2 cappuccinopåsar/pulver
1 msk hetvatten
ev ½ msk okokt kok kaffepulver
 
Vit eller mörk choklad som garnering
strössel
kakao
 
Blanda cappuccinopåsarna i hetvattnet och rör om.
Vispa smör och socker vitt och poröst
Tillsätt äggula och den upplösta cappuccinot och vispa en kort stund.
Blanda mjöl, kokkaffe pulvret och salt och sikta ner det i smeten. Rör till en jämn deg.
Låt degen stå i kylen i ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 190-200 grader och klä bakplåtarna med bakplåtspapper.
Dela degen i två delar och kavla ut degen.
Stansa ut kakorna med ett runt kakmått ca 5-6 cm.
Lägg 12-16 st på varje plåt och grädda i ca 10-12 minuter.
Låt svalna på plåten en stund innan de flyttas till ett galler för att få kallna.
 
Smält vit alt mörk choklad och bred chokladen på kakorna. Strö gärna lite strössel, kakao eller smält mörk choklad.
Låt stelna. 
 
Tips:
Gör en smörkräm med chokladsmak eller nutella mellan två kakor.
 
Doppa och njut.
 
 

KANELBULLAR KRÄMBULLAR SYLTSNURROR

 

Man kan göra många olika varianter av bullar på en enda deg. Här bjuder jag på ett egenkomponerat recept som passar till olika bullsorter. Lek med fantasin. 

DEG:
150 g rumsvarmt smör (ej smält)
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
14-15 dl vetemjöl
1½-2 tsk mald kardemumma

Fyllning:
50-75 g smör
1½ msk vaniljsocker
½ dl socker
ev 1 msk vaniljsås pulver

Smaksättare:
Kanel
Riven mandelmassa
Hallonsylt
Vaniljkräm

Pärlsocker
Äggvita

Vispa rumsvarmt smör, socker och salt vitt och poröst.
Vispa ner ägget.
Värm mjölken till ca 37 grader.
Blanda i jäst och en del av den varma mjölken i en liten skål och rör tills jästen har smält. (Man kan blanda i ev ½ msk socker så att jästen smälter fortare.)
Blanda mjöl och kardemumma och häll ner det i smörblandningen och vispa en stund tills degen är slät och fin.
Låt jäsa i bunken i ca 30 minuter.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord.
Dela degen i två delar och kavla ut degen.
Smöra degplattan och använd fantasin till fyllning och utseende.
Lägg 12-16 bitar per plåt och lägg en bakduk över. Låt jäsas i 30 min.
Pensla med äggvita och strö på med pärlsocker.
Alternativ vaniljkräm och hallonsylt som garnering.

Grädda i varmlufts ugn 200 grader (225 grader i vanlig ugn)i ca 8-10 min

På bilden från vänster:
Kanelrosor som jag gjort som vanliga kanelbullar. Men klippt med sax efter kanten,så som man gör på vetelängder.
Vaniljsnurror med hallonsylt och vaniljkräm.
Vaniljbullar med riven mandelmassa.
Krämbullar med vaniljkräms fyllning

 
 

Matklubbens Topplista
RSS 2.0