KNÄCKFLARN

Jag fick order om att baka ihop knäckflarn, så det var bara att lyda och sätta fart i baket.
 
Ingredienser:
150g smör
2 dl socker
½ dl ljus sirap
½ dl grädde
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Smält smöret i en kastrull.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll i grädde, sirap och mjölblandningen i kastrullen med det smälta smöret.
Blanda ihop och klicka ut med en sked på ett bakplåtsklädd bakplåt.
Grädda på 175 grader i varmluftsugn (200 grader i vanlig ugn) i ca 5-7 min tills kakorna har fått en gyllenbrun färg.
Låt kallna innan smörkrämen läggs på.
 
SMÖRKRÄM:
100-125 g smör
1.1½ dl florsocker
ca 2 mak kakao'
1 tsk vaniljsocker
 
Blanda ihop att till en smörkräm.
Smöra krämen på ena sidan och lägg den andra delen som ett lock.
Förvaras i kylskåp eller i frys.
 
Lycka till!
 
 
 
 

TARTE TATIN KAKA (upp och nerkaka)

Hela Sverige bakar hade i andra avsnittet en utmaning att baka en Tarte tatinkaka, så dagen efter kunde jag inte låta bli att testa själv. Deltagarna hade 1 timma på sig att baka den. Jag gick bet på trygt 5 minuter. 
 
Ingredienser:
4½-5 dl vetemjöl (250g)
1 tsk salt (5g)
250 g kallt smör
1 äggula (20g)
ca 1½ dl vatten (100g)
½ msk citronsaft (5g citron färskpressad)
 
Fyllning:
4-5 äpplen
1 msk citronsaft (½ färskpressad citron)
1½ dl råsocker
75g smör
 
Lägg upp mjöl, smör och salt på bakbordet och knåda ihop det till en början på en deg.
Tillsätt äggula, citronsaft och vatten och knåda ihop det till en deg. Det gör inget om det finns smörklumpar kvar i degen.
Lägg in degen i kylen i ca 15 min.
Under tiden skala och ta ut kärnhuset och dela äpplena i 4 delar.
Ställ en gjutjärnspanna på medelvarm platta och lägg i socker, smör och citronsaften och låt det karamelliseras.
Ta fram degen och kavla ut den och vik i treslag två gånger.
Lägg in i kylen en stund till ca 10 min.
Lägg i äpplena i karamellen och vänd äpplena så att de får en karamelliserad yta.
Låt koka i medelvarm temeratur i ca 10-12 min.
Ta fram under tiden degen och kavla ut den ca 3 mm tjock. Skär den sedan ca 2 cm stötte än pannans storlek så att det går att vika ner kanten i pannan.
Grädda i ugn 180 grader i ca 20 min.
Ta ett fat och vänd kakan "upp och ner" och servera gärna vaniljsås till.
Mums! ♥
 
 
 
 

ÄPPELKOMPOTT GROTTOR MED SMAK AV KARDEMUMMA

 
Funderade lite på vad man kunde göra med äppelkompotten som jag kokade.
Det fick bli fyllning till grottor.
 
 
Ingredienser:
200 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4½ dl mjöl
Fyllning:
Äppelkompott med kardemumma (se recept i bloggen)
Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver och häll i smörblandningen.
Vispa ihop allt till en smidig deg.
Dela degen i ca 25 bitar  och rulla dem till bollar.
Lägg bollarna i småbrödsformar.
Tryck en grop i mitten av bollen och fyll sedan med valfri sylt. Jag använde äppelkompott med kardemumma. 
Grädda i varmluftsugn i ca 175 grader i ca 20 minuter tills kakorna fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna en stund innan de flyttas över till ett galler för att svalna klart. 
 
Ät och njut!
 
 
 
 
 
 

TUNNBRÖD I STEKPANNA

Ingredienser:
1,5 liter rågsikt
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
5 dl filmjölk
1,5 dl sirap
 
Blanda rågsikt, bakpulver och salt i en skål.
Rör i filmjölk och sirap i mjölblandningen, så att mjölet börjat blanda sig i vätskan.
Använd sedan elvisp med degkrokar, degblandare eller knåda för hand tills degen har blivit jämn och slät deg.
Lägg upp på mjölat bakbord och dela den i 24-25 bitar,
Använd rikligt med möj då du kavlar ut degen till ganska tunna bröd. 
Har du naggkavel, så är det bara en fördel att använda den.
Värm pannan (gärna gjutjärn) till medelvärme och lägg brödet i en torr panna.
När brödet har bubblat upp kan du vända kakan tills den får en lätt färg.
 
Låt kakorna svalna på ett galler med en bakduk över.
 
♥ Ät och njut av nygräddat tunnbröd! ♥
 
 
 
 
 
 
 
 

ÄPPELKOMPOTT MED VANILJ OCH KARDEMUMMA

Äppelkompott med vanilj och kardemumma

4-5 äpplen
1 dl vatten
½ dl saft av färsk citron
2 dl socker
½ msk vaniljsocker
½ tsk vanilpulver
( Alt 1 msk vaniljsocker om man inte har vaniljpulver.)
2 krm malen kardemumma

Skala och skär äpplena i bitar.
Lägg i äpplen, socker, vatten och citronsaften i en kastrull och låt koka i ca 10 minuter tills äpplena har mjuknat. Rör om då och då.
Tillsätt sedan vaniljpulvret, vaniljsockret och kardemumman och låt koka i några minuter till.
Häll över i lagom stora burkar.

Ätes gärna till pannkaka, våfflor, glass, pannacotta, cheesecake osv.

Mumsigt gott! 
 

TORKADE ÄPPELSKIVOR

Torkade äppelskivor

Ett gäng äpplen
kanel
socker

Skala och skiva äpplena i ganska tunna skivor. Lägg ut dem på en bakplåtsklädd bakplåt.
Strö över med kanel och socker.
Ställ in i ugnen på ca 75 grader i ca 3 timmar.
Förvaras i tätsluten burk.

Ät som dom är eller ha dem i musli, filen eller kanske i gröten.
Torkade äppelskivor
 
 
 

ÄPPELSIRAP

Äppelsirap

7 äpplen
3 dl vatten
1 tsk vaniljpulver alt 1½ tsk vaniljsocker
3 msk socker
1 kanelstång
1½ dl vit sirap

Skala och skär äpplena i bitar.
Häll i vattnet i en kastrull tillsammans med äpplena.
Låt koka i ca 10 minuter. Rör om då och då.
Häll sedan i socker, vaniljsocker, kanelstång och vit sirap och koka i några minuter ytterligare.
Häll sedan upp i små flaskor.

Kan användas till glass, pannkaka, cheesecake, scones osv.
 
 

ÄPPELPAJ MED MARÄNGTÄCKE

 
Pajdeg, botten
3 dl vetemjöl
1 dl Havregryn
knappt ½ dl florsocker
125 g smör
5 äpplen

Kör ihop allt till en smidig deg och fördela degen jämnt över pajformen
Nagga med en gaffel i botten.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10-12 min.

Skala och skär äpplena i bitar och strö över inte fullt ½ dl strösocker och ½-1 msk kanel över äpplena i en skål innan de läggs på förgräddade pajskalet.

Marängen:
4 äggvitor
1½ dl strösocker
3 tsk vaniljsocker

Vispa äggvitorna till en hårt skum i en rostfri skål.
Häll i sockret och vaniljsockret i etapper och vispa tills marängsmeten är slät och fin. 
Häll smeten i en sprits eller klicka med en sked över äpplena.

Grädda i varmluft 150 grader i ca 15-20 minuter. Eller tills marängen har fått en fin färg. 

Serveras med vaniljsås. 

MUMS!
 
Invigde min fina pajform som jag vunnit av Milda. 
 
 

Matklubbens Topplista
RSS 2.0