MOROTSMARMELAD MED APELSIN CITRON KANEL

 
Såhär gjorde jag min marmelad.
1 kg Morötter
2 apelsiner
2 citroner
8 dl vatten
4 kanelstänger
1 kg syltsocker
 
Finriv morötterna.
Tvätta och riv skalet av apelsinerna och citronerna. Undvik att få med det vita av skalet. Då kan det bli besk smak.
Pressa ur saften ur apelsinerna och citronerna och häll ner det tillsammans med rivna morötter, skalet av apelsin och citron, vattnet och kanelstängerna.
Låt koka i ca 10 minuter.
 
Tillsätt sockret och rör om. Låt koka i ca 5 minuter till. Skumma av om det behövs. Häll upp i rena burkar och skruva på locket.
Låt kallna och ät och njut! 

SAFFRANS BISCOTTI MED VIT CHOKLAD OCH PUMPAFRÖN

 
Jag fann en påse saffran, pumpafrön och vit marabou choklad i skafferiet, så det fick bli en bakstund i mitt kök.
 
Ingredienser:
75 gram rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
1 påse saffran
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl pumpafrön
100gram hackad vit choklad
 
Vispa ihop smör och socker i en bunke.
Vispa ner ett ägg i taget i smörsmeten.
Tillsätt saffran och vispa ner det i smeten.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, vit choklad och pumpafrön. 
Vispa snabbt ner mjölblandningen i smeten och lägg upp den på mjölat bakbord.
Dela något veka degen i tre delar och rulla till plåtlängd
Lägg det på bakplåtsklädd bakplåt och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20-25 min.
Låt svalna lite innan man skär upp till mindre bitar.
Sänk ugnen till 120 grader.
Lägg bitarna med ena skärsidan upp och grädda i ca 25 minuter.
 
Låt kallna och njut av en god Biscotti
 
 
 
 
 
 

BISCOTTI MED ROSTAD MANDEL ÅRE CHOKLAD OCH TRANBÄR

Medans jag väntade på att dottern skulle ringa efter skjuts passade jag på att baka Biscotti.
Jag hade lite mandel, tranbär och mörk choklad hemma. Då blev det enkelt val på smak.
De blev mycket goda kan jag lova. :)
 
Ingredienser:
150 g mandel
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 st ägg
7-8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Smaksatt med:
mandel
tranbär
mörk choklad
 
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en porös smet.
Rosta gärna mandeln i en stekpanna en stund. Grovhacka dem sedan.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, mandel, tranbär och choklad.
Häll ner det i smörsmeten och vispa snabbt ihop den till en deg.
Lägg upp degen på ett bakbord och dela den i två delar.
Rulla tills dem är lika lång som plåten.
Grädda i ugn 200 Grader i ca 25-30 minuter (175 grader i varmlufts ugn i ca 20-25 min)
 
Ta ut plåten och låt kallna en stund.
Ändra ugnen till ca 120 grader. 
Skär upp i lagom stora bitar och lägg bitarna med den skurna sidan upp.
Grädda i ca 30-40 min i ugnen.
 
 
Ät och njut!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I MITT KÖK

 
 
 
 
 
I mitt kök tillbringar jag många härliga stunder med att använda min energi och tid till att baka i många olika former. Det är alltid lika spännande då man aldrig vet hur resultatet blir. Det är som när man öppnar presenter då man aldrig vet vad det finns innanför papper, kartong och snören. Man kan säga att dessa "ingredienser" av ett paket blir en överanskande present i slutändan. Man blir oftast glad och lycklig. Precis som när den nygräddade kakan kommer ut ur ugnen stor fin och fluffig.  

 DÅ ÄR MAN LYCKLIG ÄNDA IN I SJÄLEN!


UGNSGRÄDDAT ÄPPLE MED MANDELMASSA

 
Ingredienser:
ÄPPLEN 
KANEL OCH SOCKER SOM BLANDAS IHOP 
SMÖRKLICK 
SIRAP 
MANDELMASSA 
(Ägg kan man utesluta om man vill. Vill man så kan man blanda äggvita och mandelmassa och lägga över som ett lock. Här har jag INTE haft ägg med) 

Skala och kärna ur äpplena och dela dom på hälften. 
Strö över kanel- och sockerblandningen på äpplena runt om, så att de täcks. 
Lägg Äppelhalvorna i en bullform och lägg en liten klick smör i mitten av äppelhalvan. 

Ringla över med lite Sirap över äpplena och Riv Mandelmassa över som ett litet lock. 
Ställ in i ugnen i ca 175 grader i ca 25 minuter till äpplena har mjuknat något. 
Lägg över ett Aluminiumsfolie över äpplena efter då mandelmassan fått färg. 

Servera gärna Vaniljglass eller Vaniljsås till. 

 

BALLERINA POPS

Ingredienser: 
1 paket BALLERINA KLADDKAKA  
50 g FILIADELFIAOST  
 
Mixas i en matberedare till en deg. 
Rulla sedan ca 20-24 st bollar. 
Ställ dom i frysen en stund så att de kallnar. 
Under tiden smält
ca 200 g BLOCKCHOKLAD av valfri sort. 

Man kan om man vill smälta vit choklad och blanda karamellfärg till önskad kulör. 
Ta fram bollarna och stick in en tredjedel av en grillpinne i varje boll.  
Om chokladen är lite tjock kan man ta en tesked som verktyg för att få på chokladen runt bollen. 
Garnera med valfritt strössel.  
Låt stå kallt. 
 
ÄT OCH NJUT! 

 


TRIPPEL CHOKLADDRÖM

Ingredienser: 
 
Botten  
100 g smör  
100 g mintchokladplattor 
2 st ägg 
2 dl strösocker 
2.5 dl vetemjöl 
2.5 msk kakao 
1.5 tsk bakpulver 
1.5 tsk vaniljsocker 
 
Garnering 2  
200 g cream cheese (philadelphia ost) 
100 g mjölkchoklad  
2 tsk vaniljsocker   
 
 Garnering 1  
150 g mintchokladkakor   
 
Gör så här  
1. Värm ugnen till 175 grader. 
2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.  
3. Smält smöret i en kastrull på svag värme.  
4. Dra kastrullen från värmen och lägg ner mintchoklad plattorna och låt dem smälta, rör om till en jämn smet.  
5. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan chokladblandningen.  
6. Rör om noga.  
7. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör sedan ner i blandningen i smeten.  
8. Häll smeten i formen och grädda i ca 15 minuter.  
9. Under tiden gör du ett vattenbad där du låter chokladen smälta.  
10. Sedan blandar du cream cheese tillsammans med vaniljsockret samt den smälta chokladen och rör om till en jämn smet.  
11. Ta ut kakan ur ugnen och applicera chokladblandningen jämnt på kakan, in med kakan igen i ugnen och grädda ytterligare i ca 4-5 minuter.  
12. Därefter tas kakan ut igen och täck toppen med mintkakor, grädda ytterligare i 4 minuter för att kakorna ska smälta och bred sedan ut dem så att de täcker hela toppen.  
13. Låt stelna och ta sedan försiktigt bort formens kant.  
14. Förvara svalt.  
15. Tårtan blir godast om den får stå någon dag eller två, då blir den som bäst.  
16. Serveras tillsammans med färska bär eller rakt upp å ner som den är 
 

SILVIAKAKA

 
Ingredienser:
3 dl socker
3 st ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl vatten
 
Vispa ägg och socker poröst
Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda det sedan i äggsmeten.
Tillsätt vattnet.
Häll smeten i en smörad och bröad långpanna.
Grädda först kakan i 175 grader vanlig ugn (ca 150 grader i varmluftsugen) i ca 20-25 min tills kakan släppt efter kanten och fått färg.  
Låt svalna.
 
GLASYR:
150 g smält smör
2  st äggulor
1½ dl socker
ev lite vaniljsocker
Kokos
 
Koka ihop glasyren och bred den över den kalla kakan och strö över kokos.
 

SCONESKAKA

Receptet är för 4 personer.
 
3 dl mjölk
100 g smör
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
 
Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.
Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!
 
 
 
 
 
 

PAJ i OLIKA SMAKER

Blåbärspaj
Hallonpaj
Äppelpaj

Pajskal
2 dl
vetemjöl
1 dl havregryn
½ dl florsocker
150 g smör/margarin

Blanda ihop till en deg och platta ut degen i en form

Lägg i 
ca 4 dl blåbär
2 msk potatismjöl
1-2 msk socker

Smuldeg
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 msk socker
100 g smör/margarin

Smula över bären/frukten och sen in i ugnen.
225 grader
ca 25 minuter i nedre delen av ugnen.

Servera med vaniljsås eller glass till.

Lycka till! <3

CHOKLADKLADDKAKA med CHOKLADKRÄM

 
Ingredienser
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1/2 dl siktad kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g smör

CHOKLADKRÄM:
2 dl vispgrädde
200 g mörk eller ljus choklad
1 tsk vaniljsocker

GARNERING:
Bär, dajmkulor eller bara som den är.
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt smöret. 
Häll i en smord bröad form (ca 20 cm i diameter), gärna med löstagbar botten. 
Grädda i ca 25 minuter. Låt den stå och kallna så stelnar den.
Värm grädden till kokpunkten i en tjockbottnad kastrull. Ta den från värmen och tillsätt chokladen i bitar och vaniljsocker. Rör till chokladen smält.
Låt krämen svalna och häll den i en skål. Ställ den i kylen. Rör i den då och då tills den tjocknat till en kräm. Det tar ca 1 timme.
Bre chokladkrämen på kakan. Rensa bären och lägg dem på kakan.

KNÄCK KLUBBOR

'
KNÄCK KLUBBOR

2 dl Socker
2 dl Grädde
2 dl Sirap
1 tsk Vaniljsocker

Kokas kraftigt i ca 15 minuter. 
Gör kulprovet. Klart om det kan formas till en seg kula.
Använd bullformar som man sticker in avklippta trä grillpinnar i kanten längst ner på formen.
Häll knäcken i formarna så att man täcker pinnen. Man kan behöva trycka ner pinnen något i smeten, så att pinnen ligger i knäcken.
Låt stelna och ta bort bullformarna. Fastnar formen i knäcken kan man blöta försiktigt på bullformens bottensida.

Smält 200 gram Mörk Blockchoklad och doppa klubborna i den. Doppa dom sedan i valfritt strössel.
Klart! :)
 


Lycka till! <3

KNÄCK KLUBBOR

'
KNÄCK KLUBBOR
ca 28-30 st

2 dl Socker
2 dl Grädde
2 dl Sirap
1 tsk Vaniljsocker

Kokas kraftigt i ca 15 minuter. 
Gör kulprovet. Klart om det kan formas till en seg kula.
Använd bullformar som man sticker in avklippta trä grillpinnar i kanten längst ner på formen.
Häll knäcken i formarna så att man täcker pinnen. Man kan behöva trycka ner pinnen något i smeten, så att pinnen ligger i knäcken.
Låt stelna och ta bort bullformarna. Fastnar formen i knäcken kan man blöta försiktigt på bullformens bottensida.

Smält 200 gram Mörk Blockchoklad och doppa klubborna i den. Doppa dom sedan i valfritt strössel.
Klart! :)
 


Lycka till! <3

CHOKLADMOUSSE

 
CHOKLADMOUSSE
200g choklad
3 äggulor
3 äggvitor
3 dl grädde
 
Smält chokladen över ett vattenbad.
Vispa grädden.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum
Blanda i en äggula i taget i den smälta chokladen. Annars kan äggulorna skära sig i chokladen.
Vänd försiktigt ner chokladsmeten i den vispade grädden. 
Hacka ev chokladbitar eller valfria nötter och blanda försiktigt ner i smeten.
Vänd sist i äggviteskummet i chokladröran.
Häll i fina skålar eller glas.
Dekorera med ev hallon, minimarsmallows, riven choklad eller annat passande för din egna smak och tycke. 

CHEESECAKE I GLAS

Jag höftar mest på det jag gör. Men prova ungefär såhär:

Min Cheesecake:
200 g Philiadelfiaost
ca ½ dl Creme Fraiche
ca 1-1½ dl Florsocker
Pressad Citron och lite rivet citronskal

Smula digistivekex i botten på glaset
Lägg i ca 1½-2 msk ostblandning
Stoppa ner lite bär eller frukt
Varva ytterligare ett lager.

Man får smaka sig fram lite. "Smeten" ska vara lite krämig och bären gärna frysta innan servering. :)

MUMS och Lycka till!

BOKTIPS PÅ EN KAKBOK SOM ÄR ETT MÅSTE!

Jag är lycklig ägare till den här underbara bakboken! Man kan helt enkelt inte leva utan den. 
Husets lilla BAKBIBEL :)

KOKOSFYLLDA MÖRDEGSKAKOR

FYLLDA MÖRDEGSKAKOR

20 stycken

Ingredienser
100 g smör
1/2 dl socker
1 äggula
2 1/2 dl vetemjöl

FYLLNING
2ägg
1 äggvita
2 dl socker
2 dl cocos

Rör samman ingredienserna till en smet och lägg i ca 1 matsked i varje degtäckt form.
Gör så här
Knåda samman smör, socker, äggula och vetemjöl till en deg.
Gör runda kulor och lägg dem i folioformarna och täck botten och på kanterna.
Lägg i fyllningen.
Grädda i 180 grader i varmluftsugn i ca 20 min

KÄRLEKSMUMS MOCKARUTOR SNODDAS

MOCKABITAR

30 portioner/st.

MOCKABITAR
30 portioner/st.

150 gram margarin
2 st ägg

3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Glasyr
75 gram margarin
2 msk kaffe, kallt
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl florsocker

Garnering
kokosflingor

Smält margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och margarinet.
Häll smeten i en långpanna (30 X 40) klädd med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen ca 15 minuter. Låt kakan svalna.
GLASYREN: Smält margarinet och tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.           
Bred ut glasyren över kakan och strö på rikligt med kokos. Skär kakan i fyrkantiga bitar.
 

KANEL- OCH APELSINSNURROR

 
Ingredienser:
225 g RUMSTEMPERAT SMÖR
2 1/4 dl STRÖSOCKER
FINRIVET SKAL AV 1 APELSIN
1 ÄGGULA
4 tsk NYPRESSAD APELSINSAFT
4½ dl VETEMJÖL
1 nypa SALT
2 tsk MALD KANEL
Vispa smör/margarin, strösocker och rivet skal från en apelsin
Blanda i resten av ingredienserna utom kanelen till en slät deg. Ta 2 tsk av den nypressade apelsinsaften i degen.
Låt den vila i kylen ca 30-60 minuter.
Ta ut den sedan och kavla ut degen mella 2 bakplåtspapper. Längd ca 30 cm.
Pensla på med 2 tsk pressad apelsinsaft och strö över kanelen.
Rulla ihop till en rulle. Ett tips: Ta hjälp med en degskrapa vid behov.
 
Låt rullen vila i kylen ca 30 minuter och skär sedan upp den i ca 30 bitar.
Grädda i 190 grader ca 10-12 minuter tills kakan fått lite färg.
 
 
KLART ATT ÄTAS...MUMS!

CHOKLADBOMBER

 
225 g RUMSTEMPERERAT SMÖR
1 3/4 dl STRÖSOCKER
1 ÄGGULA
2 tsk VANILJSOCKER
4 dl VETEMJÖL
½ dl KAKAO
1 nypa SALT
350 g HACKAD MÖRK BLOCKCHOKLAD 
70 g HACKAD VIT CHOKLAD

Vispa smör, strösocker ljust och fluffigt.
Tillsätt äggulan och vaniljsockret.
Blanda ner Vetemjöl, Kakao och salt i blandningen.
Tillsätt hackade chokladen. Blanda tills allt är väl blandat.
 
Forma till bollar med hjälp av 2 matskedar. ca 30 stycken.
Lägg bollarna på bakplåtspapper, inte så tätt och platta till dom försiktigt.

Grädda i ca 10-12 minuter i ugn 190 grader.
Ta ut kakorna och låt vila en stund på plåtarna innan dom läggs på galler för att svalna.
NJUT ALLA CHOKLADÄLSKARE!

SNICKERSKAKOR

INGREDIENSER
350 gram jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
5 dl Krossade Cornflakes
1 dl kokos
250 gram blockchoklad
0,5 msk olja

GÖR SÅ HÄR
Blanda allt utom cornflakes, kokos, blockchoklad och olja i en kastrull.
Värm upp på svag värme, och låt ingredienserna smälta ihop
Rör ned krossad cornflakes och kokos.
Bred ut "smeten" i en bakplåtspapperklädd form. (Smeten är tjock och
formbar, så du behöver inte ha någon speciell storlek på formen.) Det ska vara
ca 2-2,5 cm tjockt
Smält blockchokladen i micron. Tillsätt 0,5 msk olja för extra glans och
smidighett. Rör.
Bred ut den smälta chokladen på kaksmeten. Låt stelna något i kyl.
Skär kakan i små fyrkantiga bitar, lagom stora att stoppa i munnen. 2x2 cm
brukar bli lagom
Förvara i kyl. Ta fram ca 10 min innan servering.

MUMS!


PUMPABRÖD MED TOMAT OCH TIMJAN

Ingredienserna i brödet var:

50 g JÄST
7½ dl VATTEN (37 grader varmt)
1 burk KROSSADE TOMATER
1 tsk SALT
1-2 msk TIMJAN
3-4 msk OLIVOLJA

Häll i det uppvärmda vattnet och häll i bunken tillsammans med Jästen.
Blanda sedan i resten av ingredienserna och vispa med degkrokar tills degen fått en slät känsla.
Låt jäsa i ca 30 minuter
Lägg upp på ett bakbort och dela degen i 2 bitar.
Dela biten i lika stora delar och lägg tätt intill varandra och forma till en pumpa.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 till.
Grädda i 175 grader varmluft 200 grader vanlig ugn i ca 30 min
 
FÄRGIGGRÄDDA PUMPABRÖD
 

SOCKERKRINGLOR

 
Ingredienser
200 gram SMÄLT SMÖR
50 gram JÄST (1 paket)
5 dl MJÖLK
½ tsk SALT
1 dl SOCKER
2 tsk MALD KARDEMUMMA 
Ca 12 dl MJÖL

Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till ca 37 grader
Smula ner jäst i en bunke och häll i degvätskan och rör om tills jästen har smält.
Häll i resten av ingredienserna och vispa med degkrokar tills degen blivit slät.
Jäs i ca 30 minuter
Dela degen i 2 delar och kavla ut... se enligt bilderna ;)
Kavla ut degen och pensla på smält smör, kanel och socker
Vik från den ena kortändan mot mitten
 
Vik andra kortändan över till andra sidan
Kavla igen till lagom tjock och avlång deg
Skär sedan i ca 1-1,5 cm remsor.
 
Snurra remsan försiktigt.
 
Forma till en kringla.
Grädda 175 grader i 10-12 minuter (varmluftsugn)
 

Smält lite smör och pensla på Kringlan och doppa i Strösocker.
NJUT! :)

TIPS:
När kringlorna har kallnat lägg dom i frysen utan penslad smör och socker. 
Ta fram då det är dax att njuta till en kopp kaffe ;) 
Tina kringlorna och pensla på smör och doppa i sockret. 

CHOKLADKAKA I 3 STEG

Jag kunde bara inte låta bli att baka den här supergoda "Triple chocolate dream" som bakades på "Halv åtta hos mig"

Ingredienser:


Botten
100 gsmör
100 gmintchokladplattor 
2 stägg
2 dlströsocker
2.5 dlvetemjöl
2.5 mskkakao
1.5 tskbakpulver

Garnering 2
200 gcream cheese
100 gmjölkchoklad
2 tskvaniljsocker

Garnering 1
150 gmintchokladkakor

Vid servering
Färska bär, tex Hallon eller Jordgubbar

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.

3. Smält smöret i en kastrull på svag värme.

4. Dra kastrullen från värmen och lägg ner mintchoklad plattorna och låt dem smälta, rör om till en jämn smet.

5. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan chokladblandningen.

6. Rör om noga.

7. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör sedan ner i blandningen i smeten.

8. Häll smeten i formen och grädda i ca 15 minuter.

9. Under tiden gör du ett vattenbad där du låter chokladen smälta.

10. Sedan blandar du cream cheese tillsammans med vaniljsockret samt den smälta chokladen och rör om till en jämn smet.

11. Ta ut kakan ur ugnen och applicera chokladblandningen jämnt på kakan, in med kakan igen i ugnen och grädda ytterligare i ca 4-5 minuter.

12. Därefter tas kakan ut igen och täck toppen med mintkakor, grädda ytterligare i 4 minuter för att kakorna ska smälta och bred sedan ut dem så att de täcker hela toppen.

13. Låt stelna och ta sedan försiktigt bort formens kant.

14. Förvara svalt.

15. Tårtan blir godast om den får stå någon dag eller två, då blir den som bäst.

16. Serveras tillsammans med färska bär eller rakt upp å ner som den är


BRÄNDA MANDLAR

När man är Godissugen och vet att det finns Mandel i skafferiet. Då är det inte så svårt att göra något åt saken. 
Fram med Mandelpåsen och sockerburken. Sen är det bara att tuta och köra.

250 g MANDEL 
250 g SOCKER 
0.75 dl VATTEN 

Lägg mandlarna, sockret och vatten i en tjockbottnad kastrull eller en stekpanna.
Koka ihop på hög värme tills vattnet och sockret har börjat bubbla/koka. 

Röres ofta tex med en trägaffel. 
Sänk sedan värmen och låt det fortsätta koka tills sockret har urkristalliserats.
Höj nån/några grader och låt sedan sockret smälta igen. Men bara tills det klumapr sig på mandeln igen.
Rör hela tiden. 

Häll sedan ut mandeln över smörgåspappe eller bakplåtspapper med trägaffeln. Sära på mandlarna. 
Låt kallna, så stelnar sockret runt mandeln. 

MUMS! 


UGGLOR SOM KAKOR

Jag fick i uppdrag att baka vinstkakor till pojkarnas klassdisco. 
Min tanke med ugglorna var att de skulle symbolisera Visdom, läran och klokheten. Lite i skolans tema. 

 Ingredienser: 
4 dl VETEMJÖL  
1 dl SOCKER 
200 g SMÖR/MARGARIN  
1 ÄGGULA  

Blanda alla torra ingredienser och blanda med smöret (Ej smält)
Blanda sist i äggulan.
Dela degen i 2 delar varav 1 trejdedel + 2 tredjedelar 

1-1½ msk KAKAO som blandas i ca 2 trejdedelar av degen 
Ca 3 msk KROSSAD CHOKLAD  

Den andra kakdegen kan man smaksätta med vaniljsocker. 

Rulla den ljusa degen till en avlång rulle och den andra likaså. Men den mörka degen kavlar man ut lite så att den går att rulla runt den ljusa rullen. 

Skär sedan degen i ca 1 cm tjocka skivor och sätt ihop dom 2 och 2. Forma till dom lite så att de får "öron". 

Grädda på ca 175 grader i ca 10-12 minuter. 
Låt kallna och blanda lite florsocker och vatten till kristyr. Använd kristyren till att sätta fast Non Stop knappas som ugglans ögon.  

KLAR ATT ÄTAS  


Citronpaj med marängtäcke

Gillar man citron, så kan jag rekomendera att göra den här. 

PAJBOTTEN 
3 3/4 dl VETEMJÖL
1½ krm SALT
2 krm BAKPULVER
100 g MARGARIN
1 dl VATTEN   

Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Smält margarin tillsammans med vatten i en kastrull. Rör i vätskan i bunken med de torra ingredienserna och rör ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för att degen ska bli bra. 

Platta ut degen i formen. Nagga hål i botten med en gaffel. 
Sätt in i nederdelen av ugnen och grädda den i 10-12 minuter (den skall inte ha så mycket färg).ugn 200 grader

FYLLNING: 
2 1/2 dl STRÖSOCKER 
3/4 dl POTATISMJÖL 
3 msk VETEMJÖL 
1/2 tsk SALT 
3 3/4 dl kokande VATTEN 
3 ÄGGULOR 
2/3 dl CITRONJUICE från FLASKA eller PRESSAD CITRON 
Ev. skal från en citron 

Separera äggvitan från gulan (vitan måste vara helt fri från gulan). Vispa äggulan lätt. 
Blanda de torra ingredienserna i en kastrull.  
Tillsätt kokande vatten, citronsaften och äggulorna och låt alltsammans koka under omrörning på svag värme tills blandningen segnar ordentligt.
Låt fyllningen och pajbottnen svalna innan du fortsätter med marängen. 
Lägg fyllningen i pajbottnen.  

MARÄNG: 
3 ÄGGVITOR 
6 msk STRÖSOCKER 

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret efterhand.  
Bred ut eller spritsa marängsmeten över fyllningen.
Grädda i ugnen (200 grader) tills den fått färg som på bilden. 

Låt pajen kallna.  

NJUT! :) 

 

 

 


KAFFEKAKA

Receptet:
100 g smält smör
2 st ägg
3 dl socker
1 msk kaffepulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 msk kakao

Glasyr
2 dl florsocker
1-2 tsk kaffepulver
2 tsk kakao
1-2 msk vatten

Smält smöret och rör ihop med ägg, socker, kaffepulver, vaniljsocker, kakao och vetemjöl.
Häll smeten i bottnen på en smord ugnssäker form.
Grädda på 200 g mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna.
Rör samman ingredienserna till glasyren. Bred ett jämnt lager över kakan

CHOKLAD CHEESECAKE

 
Botten
250 g double chocolate chip cookies
75 g rumsvarmt smör

Fyllning
400 g cream cheese (Philadelphia eller liknande färskost)
1 burk crème fraiche (2 dl), 34 % fett
0,5 dl starkt, ljummet kaffe
200 g mörk choklad
2 ägg
0,75 dl strösocker

Botten: Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formens kant.
Kör kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut smulorna tunt i formen och ordentligt upp på kanterna. Låt stå kallt i kylen medan du förbereder fyllningen.


Fyllning: Rör cream cheese och crème fraiche smidigt tillsammans. Rör ner kaffet lite i taget i färskostblandningen.
Bryt chokladen i mindre bitar, smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad och rör ner i färskostblandningen.
Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och blanda ner lite i taget i smeten. Rör ihop till en jämn smet och häll den i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i cirka 35 minuter. Cheesecaken ska fortfarande vara lite lös i mitten, men stelnar i kylen. Låt svalna och förvara den sedan inplastad i kylen.

 


BUTTERKAKA I LÅNGPANNA

Butterkaka i långpanna. Himmelskt god måste jag få skryta om. :) Mycket godare än vanliga kanelbullar. En klart blivande poppisbulle.

DEG:
50 g JÄST
2 dl fingervarm MJÖLK
200 g RUMSVARMT SMÖR/MARGARIN
2 ägg
1½ dl STRÖSOCKER
½ tsk SALT
10-11 dl VETEMJÖL

Värm mjölken till ca 37 grader (fingervarm) och häll det över jästen och rör om tills jästen har smält. Tillsätt det rumsvarma smöret och resten av ingredienserna. Använd degkrokar och kör i ca 5 minuter tills degen har blivit slät. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Vispa ihop en VANILJKRÄM av 
5 dl MJÖLK och VANILJSÅSPULVER
Låt stå i kylskåp tills degen har jäst klart.

Dela av 1/3 av degen och kavla ut till en långpannas storlek. Lägg den i en bakpappersklädd långpanna. 
Bred över vaniljkrämen på degplattan.

SMÖRFYLLNING:
Blanda 200g SMÖR/MARGARIN 
2½ dl SOCKER
1-2 msk KANEL
till en smet.

Kavla ut resten av degen och smöra ut smörsmeten över degen och rulla ihop till en lång rulle.
Dela rullen i 24 bullbitar och lågg dom över vanilkrämen. Låt jäsa utan duk i ca 30 minuter.
Pensla på med vispat ägg och strö över med PÄRLSOCKER
Grädda i ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 200 grader.

NJUT!


ÄPPELKAKA SCONESKAKA

 
Ingerdienser
3 dl VETEMJÖL
1½ dl SOCKER
1½ tsk BAKPULVER
60 gram SMÖR/MARGARIN (EJ SMÄLT)
Blanda ihop detta och tillsätt sedan
!½ dl MJÖLK
 
Smöra och bröa en springform/löstagbar botten och häll i smeten.
Skala och skär skivor av 2 STYCKEN ÄPPLEN och tryck ner dom i smeten.
Ströa över med KANEL och SOCKER.
Grädda i ca 25 minuter i 200 grader i mitten a ugnen.
 
Njut av kakan tillsammans med VANILJSÅS.
 
GOTT!!

RÅGBRÖD

Det bästa som finns är väl att få komma hem till ett en doft av nygräddat bröd. :) 
 
RÅGBRÖD

2 paket Jäst
1 liter fingervarmt vatten
Nästan 2 kg Rågsikt (spara lite till bakningen)
5-6 Ägg
1 paket Farinsocker
1-2 tsk Salt
Ev. Russin

Arbeta ihop degen tills den släpper lite i kanterna på degbunken.
Låt jäsa under bakduk ca 30-40 min
Arbeta vidare ihop degen efter jäsningen på bordet. Är degen ganske vek kan man ta hjälp av en degskrapa.
Dela degen i 6 delar och rulla dom till runda bullar.
Platta dom något på plåten.
Låt jäsas igen i ca 30-40 minuter under bakduk.
Gräddas i ugnen på ca 175 grader i varmluftsugn i ca 49 minuter tills de har fått en fin färg.
Pensla bröden med sirapsvatten.
 
 
 

RÖDVINBÄRSKAKA MED MARÄNGTÄCKE

 
RÖDVINBÄRSKAKA MED MARÄNGTÄCKE
 
BOTTEN:
2½ dl socker
4 st äggulor
70g smält smör
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2½ tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 msk kokhett vattet
 
Smält smöret
Vispa äggulorna och sockret poröst
Blanda de torra ingredienserna och häll ner det i äggblandningen
Tillsätt mjölk, smälta smöret och det heta vattnet
Rör till en slät smet. Häll i en bakplåtsklädd långpanna
Grädda i ugn 185 grader  i ca 15 minuter
 
MARÄNG:
4 äggvitor
2-2½ dl socker
3-4 dl Rödvinbär eller andra bär som man gillar.
 
Vispa äggvitorna i en rostfri bunke tills vitan tjocknat
Tillsätt sockret lite i taget
Blanda sist i bären med en sked eller slickepott.
Ta ut kakan efter 15 min och bre marängen över kakan
Grädda i ca 7 min tills marängen fått en fin färg.
Låt kallna och skär i lagom stora bitar.
Kakan går bra att frysa.
 
LYCKA TILL OCH NJUT

WIENERSTÄNGER MED SYLT

50-60 St
DEGEN:
250 g rumstempererat smör
1½ dl strösocker
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl sylt 
 
GLASYR:
1½ dl florsocker
1½ msk vatten
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Rör samman smöret med sockert pösigt. Rör sedan i äggen, ett i taget.
Blanda vetemjölet med bakpulvret. Blanda sedan i mjölblandningen med det övriga.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Dela degen i fyra delar och rulla dem sedan till fyra rullar, lika långa som plåten.
Gör en fördjupning med fingret i mitten längs med hela rullarna. Fyll sedan skåran med sylt eller gelé.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt dem sedan svalna.
Blanda samman florsocker och vatten till en jämn glasyr. Bred sedan ut glasyer över syltskåran och låt stelna.
 
Skär längderna i snittar i önskad tjocklek.
 

12 STORA AMERIKANSKA CHOKLADMUFFINS

'
Ingedienser
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja
 
4 dl vetemjöl
1 3/4 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao

175-200 g mörk eller ljus choklad efter smak

Sätt ugnen på 175°C.
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao.
Rör om och blanda väl.
 
Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 minut med elvisp.
Rör ner äggvispet i mjölblandningen.Rör till en jämn smet.
Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i pappersformar för Amerikanska muffins. Fyll dem lite mer än hälften. Ca 12 st bullformar.
Ställ på stora chokladbitar på högkant och tryck ner dem lite, lite försiktigt så att inte all choklad hamnar i botten utan i mitten när muffinsarna gräddas (det sjunker ner). 
 
Ett tips: hacka i små bitar av blockchoklad eller Marabou choklad och blanda ner i smeten innan smeten fylls i formarna.
 
Grädda 20-25 minuter i mitten av ugnen, om du använder små muffinsformar ca 15 minuter.
 
NJUT ALLA CHOKLADÄLSKARE!

BLÅBÄRSKAKA MED SMULDEGSTÄCKE MED LIME

 
Här har jag bakat en god Blåbärskaka i längpanna 25x35
Jag och mina döttrar har plockat en hel del blåbär, så då måste jag testa att baka av de härliga bären.
 
Blåbärskaka:
125 g smält smör 
1½ dl mjölk
1½ dl vaniljyoghurt
Smält smöret och blanda i mjölk och yoghurt. Ställ kastrullet åt sidan.
 
3 ägg
1½ dl strösocker
Vispas vitt och poröst
 
5 dl Vetemjöl
1 msk bakpulver
Blandas och blanda ner i vätskeblandningen till en slät smet.
 
2 dl Blåbär (gärna frusna, så att de inte mosas sönder i smeten)
2 msk vetemjöl 
Blanda försiktigt mjölet  och blåbär. Rör försiktigt ner i smeten.
Häll smeten  i en bakplåtsppappers klädd form 25x35.
Smuldegen med Lime
75 g smält smör
1½-2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk rivet Limeskal (alternativt 2 msk Limejuice ur flaska)
Smält smöret och blanda med mjöl, socker, vaniljsocker och limeskal.
Smula smuldegen över kaksmeten
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30-35 min till kakan fått fin färg.
Servera gärna med vaniljglass och blåbär. Eller vaniljsås.
 
NJUT AV KAKAN!
 

KANELBULLENS DAG

Såklart att man tar tillfället i akt då det är kanelbullens dag idag. Och som vanligt kunde jag inte vara "lagom" i bakningen. 
Jag ville ju testa lite av varje, så då fick det bli några olika sorter. Endast 4 sorter av olika form och smak.
Det ska bli spännande att se vad familjen väljer som första bullen och vilken som blir favorit. ;)
Kanelknyten fylld med blåbär och toppat med vanlijkräm.
Kanelkringlor med blåbär och vaniljkräm.
Kanelbullar med vaniljfyllning i långpanna. Toppat med Rörsocker.
Sockerkringlor med kanelfyllning.
 

CIABATTA BRÖD i OLIVOLJA

Ingredienser
25 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
½ msk salt
1 tsk socker
2 msk olivolja
ca 13 dl vetemjöl
 
Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke. 
Tillsätt olivolja, salt och socker och det mesta av mjölet.
Arbeta ihop till en slät och ganska vek deg. 
Lägg en bakduk över bunken och låt jäsa i lite olivolja runt kanten av degen i ca 60 minuter 
Pensla bakbordet med olivolja och häll över degen på bakbordet.
Knåda inte degen! Utan vik den bara ett par gånger.
Dela degen i 4 avlånga delar som sedan delas 3 gånger på varje del. Kan doppas i lite mjöl ovanpå. Lägg 6 stycken degämnen på varje bakplåtsklädd bakplåt med liten bit ifrån varandra.
Låt jäsa övertäckt i 1½-2 timmar till.
Baka på 230 grader i cirka 20 minuter eller tills bröden fått en gyllenbrun färg.
Om man vill kan man smaksätta degen med hackade oliver, soltorkade tomater eller nån god krydda som basilika,timjan eller oregano.

TURKISK SIMIT BRÖD MED JÄST OCH MJÖLK

Det här det recept som jag tycker blev bäst av de sorter som jag testat av Simitbröd. 
Men egentligen borde de kallas något annat då jag inte tycker att de smakar som det äkta Turkiska brödet. Men goda blev dom iallafall.
Det blir 12 stycken kransar. 
Ugn 230 grader
Gräddas i Ca 10 minuter i ugn.
 
Ingredienser:
50 g smält smör/margarin
5 dl mjölk
Smält smöret i kastrull och tillsätt mjölk och värm till fingervarm ca 37 grader.
Tillsätt sedan 
1 msk socker
1-1½ tsk salt
50 g jäst (1 pkt)
Blanda sist i 
12-13 dl vetemjöl
Använd elvisp med degkrokar alt köksassitenten.
Arbeta med degen tills den blir slät. Ca 5 minuter.
Degen ska fortfarande vara något lös. Strö över med lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
 
Före
 
Efter
Lägg upp degen på ett något mjölat bakbord och knåda några tag.
Dela sedan upp degen i 24 bitar som sedan rullas till ca 20-25 cm strängar.
Lägg ihop två strängar och tvinna ihop dom ochsedan formas till kransar.
Doppa varje krans i mjölk och sedan i sesamfrön.
Lägg 4-5 st på varje plåt, så att de får ett jäsutrymme. Jäs under bakduk.
Jäs i ca 30 minuter och sedan gräddas i ugn på ca 230 grader i ca 10-12 minuter. Tills de fått en gyllenbrun färg.
 
Servera gärna ost och marmelad till. 
Lycka till!
 
 

THERÉSE YOGHURTBRÖD MED PUMPA- OCH SOLROSFRÖN

Jag hade en burk med Turkisk yoghurt i kylen som jag ville laborera med. 
Resultatet blev 2 st matbröd som blev godkänt av familjen.
Ska försöka att skriva ner receptet som jag blandade ihop.
 
1 paket jäst
4 dl fingervarmt vatten
2 dl yoghurt
1 tsk salt
ca 1 dl sirap
½ dl rapsolja
6 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
2 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
 Om man vill kan man lägga till 
1 dl pumpafrön
½-1 dl solrosfrön
Smula jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten o ch rör om tills jästen smält.
Blanda ner yoghurt, olja, salt, sirap.
Ta en annan bunke och blanda ihop vetemjöl, rågsikt, havregryn, grahamsmjöl ev pumpafrön och solrosfrön.
Häll sedan ner mjölblandningen i vätskan och vispa med degkrokar i några minuter tills degen är slät och lagom vek.
Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. 
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och använd gärna en degskrapa som hjälpmedel då du knådar ihop degen. Dela degen i 2 delar och lägg varje del i en smord brödform.
Låt jäsa i ca 40 minuter till under bakduk.
Grädda sedan i ugn ca 175 grader i ca 40-45 minuter tills brödet fått fin färg.
Om man vill kan man stänka på med lite vatten över brödet efter ca 30 min.
Lägg upp bröden upp och ner på ett galler och låt det kallna under bakduken.
 
Klar att ätas med en god ostbit som pålägg ;)
 
 

CHOKLADFONDANT MED HALLON

Det var "Hela Sverige Bakar" i vanlig ordning (2013) Självklart var jag bara tvungen att testa att baka deras utmaning. "Chokladfondant"
Jag hade aldrig smakat eller bakat det, så det fanns inget annat än att testa det. 
Enligt familjen var de nöjda med mitt resultat. Känns helt okej tycker jag iallafall. ;)
 
Ingredienserna till Fondanten var inte mycket. Smör, mörk choklad, ägg och socker.
 
150 gram smält smör
225 gram mörk choklad
3 äggulor
1 ägg
0.75 dl socker
 
Smält smör i vattenbad. Hacka chokladen och lägg den i smöret och rör om tills det har smält.
Vispa äggulorna, ägget och sockret vitt och poröst. 
Häll försiktigt chokladsmeten i äggsmeten, så att äggen får vänja sig vid värmen.
Smöra små formar och häll i smeten. Grädda i ca 12-15 min i 200 grader.
Låt fondanten vila i några minuter och skär sedan försiktigt rund om. 
Väd sedan skålarna upp och ner på ett fat. Servera gärna med vaniljglass eller grädde. Garnera med valfri frukt eller bär.
 
♥ Lycka till ♥

THERÈSE CHOKLAD- OCH KAFFEKAKOR

jag fick igång min "baknerv" och laborerade lite med skafferiets innehåll. Den brunda sorten är kakor med chokladkross- och kaffesmak. 
 
Chokladkross- & kaffekakor
250 g rumsvarmt smör 
1 3/4 dl socker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
100g mörk choklad
3 tsk snabbkaffe
 
Vispa smör och socker poröst.
Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker, krossad choklad och snabbkaffe i en skål. 
Lägg i ägget och rör om med en slev eller slickepott.
Tillsätt mjölblandningen i smörsmeten och rör till en slät deg.
Spritsa eller rulla till bollar och lägg på bakplåtsklädd bakplåt. Ca 16 st på varje plåt.
Grädda i ca 175 grader i ca 15-20 min beroende på ugn.
 
♥ Lycka till ♥

THERÈSE MÖRA LEMONCURDKAKOR

De hjärtformade kakorna blev möra och fick en smak av citron.
 
Lemoncurdkakor
225 g rumsvarmt smör 
1 3/4 dl socker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2½ msk lemoncurd
Om man vill kan man lägga till ca 1 tsk citronessens
 
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt sedan ägg, lemoncurd och ev citronessens.
Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker, potatismjöl i en skål.
Tillsätt mjölblandningen i smörsmeten och rör till en slät deg.
Spritsa eller rulla till bollar och lägg på bakplåtsklädd bakplåt. Ca 16 st på varje plåt.
Grädda i ca 175 grader i ca 13-17 min beroende på ugn.
 
♥Lycka till! ♥

THERÈSE 3 I 1 DEG PÅ MITT EGNA VIS

Bara för att få göra något annat än att bara städa och allt tråk som ingår i hussysslorna, så plockade jag fram diverse smått och gott ur skafferiet.
Efter flera sidor av olika bakrecept gav jag upp  och satte fart på mina egna hjärnceller för att skapa eget recept på kakor. Lite utmanande och skoj för mig.
 
Jag gjorde en deg som jag sedan delade i tre delar. Smaksatte en i citron. En med bittermandel och en med kaffesnus.
 
GRUNDDEG:
(ca 50 st kakor)
 
150g Mandelmassa
1 äggvita
200g smör
1 dl socker
6 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker.
 
Kör i mandelmassa och äggvitan i en matberedare.
Tillsätt smör och socker och låt det bli poröst.
Blanda mjöl, potatismjöl och vaniljsocker i en skål och blanda sedan ner det i smeten. Blanda till en slät och fin deg.
Om man vill kan man dela degen i tre delar och smaksätt efter eget tycke.
 
Jag smaksatte en del med
½ tsk citronessens
Andra delen med
½ tsk Bittermandelolja och några droppar Grön karamellfärg
Tredje delen med 
Kaffesnus (Kokkaffe) Men det går säkert bra med snabbkaffe också.
 
Jag använde mitt fina fynd "Kak-Lisa" för att ge kakorna lite stil. Men man kan göra på fri hand också. om man inte har nån kak-lisa.
 
Lägg 12-16 st på varje plåt och grätta i ugn på 150 grader (varmluft) i ca 10-12 min beroende på ugn.
Jag smälte choklad och piffade till kakorna lite med det. MAn kan säkert garnera med annat innan grädding som mandel, strössel, choklad osv....
BITTERMANDEL KAKOR 
 
 
MANDEL- och CITRONKAKOR
 
MANDEL- och KAFFESNUSKAKOR
 
<3 LYCKA TILL! <3
 

LUSSEKATTER SAFFRANSBULLAR

Receptet som jag gjorde mina Lussekatter:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1½-2 dl socker
2 ägg
1 gram saffran ( 2 paket)
14 dl vetemjöl
 
Garnering:
1 dl russin
1 ägg
ev pärlsocker
Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken
Smula ner jästen i bunken.
Häll i lite i taget i bunken och rör tills jästen har smält.
Tills'tt socker, salt, ägg, saffran och rör om.
Häll i vetemjölet lite i sänder och vispa till en lagom vek men fast deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Lägg degen sedan på bakbordet och dela den i två bitar.
Den ena delen kavlade jag ut och fyllde med mandelmassa smet.
Den andra delen formade jag lussekatter och tryckte i russin på dem.
Låt jäsa i ca 30 min på plåten. 
Pensla sedan med uppvispat ägg och stö på strössel över bullarna.
Grädda i ugn ca 200 grader i varmluftsugn i ca 7-10 min beroende på spis.

CHOKLAD och PRALINVERKTYG

Choklad-/pralinset
Efter min lunchträff tog jag en sväng på stan och fann min "julklapp" till mig själv.
Choklad/pralinkit. 
I år ska jag testa att göra egna chokladbitar till jul. Spännande att se resultatet framöver. Bara min förskylning går över ska jag testa mitt kit. 

TREDJE PLATS I KUNGSÖRNENS TÄVLING jIHOO...

Kungsörnen logotyp
5 dec-12
Jippiiii......! 
Helt underbart skoj att få 3:e pris på Sötebröd. 500 SEK i värdecheckar på Kungsörnens bakprodukter från "Hela Sverige Bakar" :) 
Hade jag kommit 1:a hade jag fått En veckas praktik hos en bagare i Svenska Bagarlandslaget. 
Men jag är jätteglad ändå! Den här veckan blir bara bättre och bättre!
 

"Vilka vinner Kungsörnens baktävling?
Nu återstår att utse vinnarna i Kungsörnens tävling om en veckas praktik hos en bagare i Svenska Bagarlandslaget!Vi har fått många fina recept och juryn har nu ett stort arbete med att utse de bästa 
I juryn igår självklart superdomaren från Hela Sverige bakar, tillika coachen i Svenska Bagarlandslaget Johan Sörberg."

 
http://www.facebook.com/kungsornen/app_243713305721671 

TOMTEFUDGE i ROSA

Såhär gjorde jag:

2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
50 gram smör
13 skumtomtar

125 gram vit choklad
ev. några droppar röd karamellfärg

Lägg i socker, grädde, smör och skumtomtar en kastrull.
Smält på svag värme tills allt har lösts upp. 
Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen tills den tills den har smält.
Rör ner några droppar karamellfärg.
Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
Ställ in formen i kylen i minst en timme för att stelna och skär sedan i rutor.

Lycka till! :)


LAKRITSKOLA med CHOKLAD

kan lova att även ej lakritsälkare kan äta dom.
Jag är ingen lakritsälskare. Men de här var riktigt goda. :)
Du behöver:
1 dl turkisk peppar
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao

2 tsk smör
200 g mörk choklad
Havssalt eller annat att garnera med.
Krossa turkisk pepparkaramellerna i en mortel.
Blanda i grädde, socker, sirap kakao och krossad turkisk peppar i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp under omrörning och låt sedan det koka i ca 15 minuter eller tills kolan är ca 120 grader. 
Gör ett kulprov. 
Blanda i smöret.
Klä en form 20x20 cm. Och häll i kolan i formen. Låt svalna. 
Skär upp kolan i lagom stora bitar. 60-70 st.
Smält chokladen och doppa kolorna i chokladen och låt ligga på bakplåtspapper. Garnera innan chokladen stelnat. 
Ät och Njut!
 
 

HALLONGROTTOR

Mitt recept
200g smör
1 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Fast hallonsylt (ca 1½ dl)
 
Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och oröst
Blanda i vetemjöl och bakpulver i smeten och blanda ihop till en deg.
Dela degen i ca 35-40 bitar och lägg dom i en liten form.
Gör en grop i varje degboll och fyll med hallonsylt.
Grädda i ugnen i ca 175 grader i 10-12 min tills de har fått en gyllenbrun färg.
Lycka till!
 

MÖRA SPRITSADE CHOKLADKAKOR

Ingredienser:
200g smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1½ dl potatismjö
Smaksätt gärna med något som ni tycker om. Ex choklad, kaffesnus, citron, apelsin....
 
Blanda alla ingredienser och häll smeten i en spritspåse.
Jag kan råda till en stor öppnning på tyllen
Spritsa ca 12-14 st på varje bakplåtsklädd plåt. 
Jag garnerade med en chokladbit på toppen.
Grädda i ugn (varmluft) 175 grader i ca 12-15 min.
 

DRÖMMAR MED CORNFLAKES OCH KARDEMUMMA;

Cornflakes drömmar är också ett måste på julens kakfat. Men den här gången blandade jag i kardemumma i den.
Familjen godkände kakorna med ett fint leende och munnen full av kakor. ;)
 
Drömmar har vi alla:
 
100 gram smör
1 dl matolja
2 dl socker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
½ tsk Hjortronsalt
2 dl Cornflakes
2 msk potatismjöl
 
Vispa smör, socker och oljan vitt och poröst..
Blanda i alla torra ingrediensen och häll ner det i smörsmeten utom flingorna och potatismjölet som blandas i sist.
Rulla ut degen och dela den i ca 35 kakor.
Lägg på  ca 16 st på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Grädda i 175 grader i var 12-15 minuter.
 
Lovar att de kommer att gillas! <3

LAKRITSKNÄCK

Jag fick lakritsstänger av syrran som jag blev så nyfiken på att använda till en av knäcksorterna.
 
Jag blandade ihop-
 
2½ dl socker
2½ dl grädde
3 msk sirap
1 msk glykos
15 gram smör
1 lakritsstång 
Mortla lakritsstången och blanda alla ingredienserna i en kastrull och låt koka tills en flara kulprovert. (ca 117 grader)
Häll sedan i knäckformar eller i en bakplåtsklädd form. 
 
Ät och njut alla lakritsälskare!
 
 

KOLAPAJ MED LINGON

Jag tog och testade att baka ihop en Kolapaj med Lingon en dag.
Jag och dottern hade ätit en liknande på ett Café i stan och vi tyckte att den var så god. Jag lovade dottern att testbaka en sådan nångång. Och nångång fick bli idag. ;)
 

Kolapaj med Lingon

PAJSKAL

3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 msk kallt vatten
1½ msk florsocker alt socker
125 g smör
1½-2 dl Lingon

Blanda alla ingredienser till en pajdeg.
Platta ut i en pajform och nagga botten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min på 200 grader. Eller tills skalet fått en fin färg.
Låt svalna.

KOLAKRÄMEN

2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker
100 g smör

Koka grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull i ca 10-15 min.Eller tills kolan precis går att rulla till en mjuk kola (kulprovet)
Lägg kastrullen åt sidan och klicka ner smöret. Rör om tills smöret har smält. 
Låt svalna innan man häller upp kolakrämen i pajskalet.

Lägg i 3/4 delar lingon i botten av skalet och häll över krämen. Dekorera sedan med övriga lingon ovanpå kolan.
Låt stå i kylskåp, så att den gärna kan serveras kall.
En gräddklick är ingen dum kombination till kakan.

ETT TIPS:
Vill man inte ha lingon kan man hoppa över dom och låta kolan bara vara. Dekorera med skivade bananer och toppa med grädde och riven choklad.

Lycka till! :)


CHOKLADDESSERT MED HALLON

Nyårs desserten 2012 gjorde jag på tre lager av gósaker.
 
I botten la jag en blandning av 
ca 3 dl Hallon
ca 2 msk socker
1 tsk Vaniljsocker
 
Andra lagret blev en chokladmousse
4 dl grädde
150-200 gram Marabou choklad 
1 gelatinlad
2 msk mjölk
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5-10 minuter.
Koka upp grädden och ställ åt sidan. Blanda ner marabou choklad och vispa tills den smält ner i grädden.  
Tillsätt det uppblötta gelatinet och mjölken i chokladgrädden.
Häll upp i en skål och låt stå i kylskåp dagen före den ska ätas.
 
Översta lagret kokade jag ihop en egen chokladsås. Kan även använda färdig chokladsås om man vill gena. ;)
2½-3 dl grädde
4 msk sirap
½ dl socker
2-3 msk kakao
Blanda allt i en kastrull och låt koka tills sen blir som en krämig sås. Den ska bli precis så att den håller ett kulprov. 
Låt kallna.
Ta fram chokladblandningen minst en timma innan den ska ätas och vispas tills den blir som en lätt fluffig grädde. 
Lägg hallonröran i botten av glaset och dela upp moussen i glasen (ca 6-8 st) 
Lägg chokladsåsen överst som ett lock och garnera med hallon, riven vit choklad och en pysalis
Ät och njut av chokladdesserten!

TACK FÖR VINSTEN KUNGSÖRNEN

Kungsörnen logotyp
2 jan-13
Idag fick jag ett mejl av Kungsörnen att min vinst är snart påväg till mig. Jag hade missat deras mejl om "Grattis till tredjeplats" på Hela Sverige Bakar" tävlingen som de hade på kungsörnens FB-sida för ett tag sedan.
 
Tänk att man fick äran att ta en plats av tre i tävlingen. Händer inte ofta. :)
 
Bra start av år 2013

CHOKLADMUFFINS CHOKLADCHOCK

Istället för tårta till sönernas födelsedag gjorde jag kladdkakemuffins med Åre choklad inuti, chokladcreme och garnering av Åre choklad och physalis.
 
Testade mina nya siliconformar till muffinsen. Det blev superfina att servera med och återanvändningsbara. :)
Färdig att serveras.
 
 

TREDJE PRIS PÅ HELA SVERIGE BAKAR

12 jan-13
Idag hämtade jag ut min fina vinst från "Hela Sverige bakar" Vem kunde tro att man skulle komma på tredje plats i deras tävling om sötebröd. ;)
 
Här ska det bakas ;)

KAVLAR I MASSOR I MIN BAKLÅDA

Mitt i allt stök med dotterns 18 års kalas kom jag på att jag skulle ta och städa min baklåda i köket. Insåg att jag hade väldig oordning och en städning just då passade bra. Inte konstigt att det var fullt i lådan då jag fick inse hur många kavlar jag hade i den. Man kunde nästan tro att jag hade ett dagisverksamhet i bakning hemma. ;)
Barnens kavlar ska gå vidare till deras blivande boende. Kanske någon gång i framtiden deras barn får användning av dom. 

DAJMKAKA MED GRÄDDE OCH BLÅBÄR

Jag var bara sugen att få röra ihop en kaka idag, så att barnen skulle få något gott att smaka på till efterrätt ikväll.
Det fick bli en typ av Dajmkaka med grädde och blåbär.
Det smakade riktigt gott..enligt barnen. :) själv får jag titta på då de njuter av det goda.
Ingredienser till kakan:
200g smör
200g mörk choklad
4 ägg
2½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Smält smöret i en kastrull och ställ den sedan åt sidan. Häll ner den mörka chokladen i smöret och rör om tills chokladen har smält i smöret.
Blanda mjöl, vaniljsockret och bakpulvret.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
Häll sedan i choklad- och smörblandningen i smeten.
Ta en form ca 20x30 cm  och klä den med bakplåtspapper. Häll i smeten och krossa Dajm alt Dajmkulor och strö över kakan.
Grädda i ca 15 min i 175 grader.
Servera gärna med grädde och valfria bär eller frukter.
 

SEMLOR MED LOCK AV HJÄRTA

Semlans dag! Det var bara att baka ihop ett gäng bullar och sedan fylla dem med mandelmassa och grädde med vaniljsmak. Familjen fick söta och gräddiga semlor med hjärtelock på. 
Jag blev riktigt nöjd med "årets semla" här hemma. :)
 
INGREDIENSER:
50 g JÄST
175 g SMÄLT MARGARIN
5 dl uppvärmd MJÖLK 37 grader
1½ dl KOLSYRAT VATTEN
2 dl STRÖSOCKER
2 tsk MALEN KARDEMUMMA
1 tsk KROSSADE KARDEMUMMAKÄRNOR
1 tsk SALT
1½ tsk HJORTRONSALT
ca 10-12 dl VETEMJÖL (Degen ska lossna fint i degbunkekanten)

Blanda ihop ingredienserna och låt jäsa ca 30 minuter
Dela degen sedan i ca 24 bitar och rulla bitarna till "bollar" 
Lägg 8-9 bullar per plåt och jäs under duk 30 minuter
Grädda i 200 grader varmluftsugn ca 10 minuter.

Serveras med Mandelmassa och Grädde
 

KAKA MED VALNÖT OCH KANELTÄCKE

Nu var det ett tag sedan jag höll i mina baksaker, så det var bara att sätta igång.
Jag hittade valnötter i skafferiet, så då var det bara att smida ihop resten.
Förbered valnötsblandningen innan smeten.
2½ dl Brun farinsocker
115 g finhackade Valnötter
2 tsk kanel
50g smör (ej smält)
Finhacka valnötterna i matberedaren. Häll i en skål och blanda dem med kanel, brun farin och finhackat smör.
Smeten:
120 g smör (ej smält)
2 dl socker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
250 g creme fraiche eller gräddfil
 
Vispa smör och socker poröst
Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en fluffig smet.
Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat och sikta över i smörsmeten. Och blanda i creme fraichen samtidigt till en jämn smet.
Smöra och bröa en form ca 20x30cm. 
Dela smeten på hälften och fördela den över formen.
Strö hälften av valnötsblandningen över smeten och bred på med resten av smeten.
Strö sist på resten av valnötsblandningen över smeten.
Grädda i ung ca 160 grader (varmluftsugn) i ca 30-35 minuter. Eller tills kakan har fått fin färg och har släppt efter formkanten.
Servera gärna vaniljsås till.
Lycka till! :)
 

BOKREA

Mitt fynd på bokrean. :) 
Här ska det bakas och smakas! <3

HJÄRTAN MED KAFFEDRÖM KAKOR

Jag hade inget annat bättre för mig en tisdagskväll, så jag letade fram mina ingredienser och födde fram en egen kaksort. 
Eftersom jag gillar kaffe och choklad, så fick det bli en kombination av smakerna. Nu hoppas jag bara att de ska smaka gott. Om man vill kan man smälta mörk choklad att garnera med, så får man mera gosaker på kakan. 
 
Ingredienser: ca 35 st 
200g smör
4 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 msk kakao
1 msk kokkaffesnus (okokt)
ca 4 st rutor mörk choklad
 
Knåda ihop smör, vetemjöl, socker, vaniljsocker  och ägg till en deg.
Dela degen i 2 delar.
Blanda i kaffesnus i den ena deghalvan och kakao i den andra halvan av degen.
Kavla ut deghalvan med kakaosmak till en lagom tjock platta.
Den andra deghalvan med kaffesnus rullar du till en rulle lika lång som kakaoplattan.
Lägg den ljusa rullen i mitten av chokladplattan och rulla ihop.
Skär ca ½ cm tjocka bitar och platta och forma till hjärtan.
Grädda i 180 grader (varmluftsugn) i ca 10 minuter.
Låt kallna och smält ca 4 rutor mörk choklad och garnera det på kakorna.
Vill man kan man smaksätta med andra smaker om man inte vill ha kaffe eller choklad. 
Exempel
Rivet citronskal och vaniljsocker/arom/vaniljstång
Bittermandel och vit choklad
Lavendel
 
Lycka till! 

APELSINMARMELADS KAKOR MED CITRUSSTRÖSSEL

jag vaknade en morgon och kunde inte somna om, så jag tog en titt i kyl och skafferi om jag hade något gott som passade till ett kakbak.
Jag såg att jag hade en hel del Apelsinmarmelad, så då blev det enkelt. Apelsinkakor fick det bli.
Fram med idémössan och dra igång fantasin.
 
APELSINMARMELADKAKOR MED CITRUSSTRÖSSEL
Ca 45 st
Ingredienser:
200 gram smör
4½ dl vetemjöl
1½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 msk apelsinmarmelad
3 msk citrusströssel
 
Blanda samman alla ingredienser till en slät deg i en matmeredare eller knåda för hand.
Lägg degen på ett bakbord och dela den i 4 delar. 
Rulla varje del till lagom långa längder ca 30 cm vardera. Dela i mindre delar, så att det blir ca 45 stycken kakor.
Rulla till bollar och platta dem något.
Grädda i ugn 175 grader i ca 8 minuter.
Låt kallan någon stund på plåten och lägg dem sedan på ett galler för att kallna.
Njut av smaken! 

GRÄFTÅSNURROR MED CHOKLAD OCH KAFFE

Då jag har mjöl och andra ingredienser framme kunde jag inte låta bli att uppfinna ännu en kaksort. Det är ju så himla roligt att få laborera sig fram och inget veta hur resultatet blir. Men hittills har jag lyckats ganska bra. Om jag frågar familjen så. ;)
Dessa roliga snurrkakor fick sig en smak av choklad, chokladbitar och kaffe.
Jag kallar dem för:
 
GRÄFTÅSNURROR MED CHOKLAD OCH KAFFE
ca 45 st
Ingredienser:
200 gram smör
4½ dl vetemjöl
1½ dl socker
3 msk sirap
3 msk kakao
1-1½  msk nescaffe
12-16 rutor mörk choklad (som hackas i mindre bitar)
 
Blanda alla ingredienser en kort stund utom den hackade chokladen
Tillsätt hackade chokladen och blanda en kort stund.
Lägg degen på ett något mjölat bord och dela degen i 4 delar.
Rulla varje degbit till en ca 25-30 cm lång rulle.
Dela varje rulle i lagom stora bitar. Det ska blr totalt ca 45 st.
Rulla varje bit till en rulle på ca 10 cm och rulla ihop till en snurra.
Lägg dem på ett bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i ca 8-9 minuter.
Vill man kan man dekorera med att spritsa smält choklad över kakorna.
 
Smarrig god kaka till kaffe eller varm choklad. 
 

KAKFORMAR MED STÄMPLAR

Jag fann roliga kakformar med tryck på stan. De ska jag testa ganska snart. Spännande att se resultat. Jag fick formarna av min yngre dotter i födelsedagspresent i efterskott. :)

PETIT CHOUX ALA MIG

Ikväll tog jag och bakade Petit Choux som jag ska ge till pappa imorgon då han fyller år. Lite annat än tårta, tänkte jag. Och sen är det också hans favorit bland bakverken. 
 
Ungarna fick en varsinn Petit choux fylld med vaniljcreme och  skogshallon. Pyntade med lite smält choklad. Jag ville veta så att de blev ätbara. ;)
 
MINA PETIT CHOUX 
Ingredienser:
3 dl vatten
100 gram smör
2 dlvetemjöl
3 ägg
 
Koka upp vatten tillsammans med smöret. Då smöret är smält ställ kastrullen åt sidan.
Tillsätt vetemjölet (gärna siktat) och rör kraftigt med en trägaffel/slev till en slät grötaktig konsistens.
Ställ åt sidan och låt kallna en stund. Ca 15 minuter.
Rör kraftigt i ett ägg i taget.
Häll i den något tjocka smeten i en spritspåse alternativ klicka på en bakplåtsklädd ugntsplåt.
Spritsa lagom stora delar eller en stor krans.
Grädda i ugn 165 grader (varmluft) i ca 30-35 minuter. Eller tills de har fått fin färg.
Låt kallna en stund på plåten och sedan på ett galler.
 
Fyll med önskad fyllning som
vaniljcreme
grädde
bär
frukt
Garnera med smält choklad.
 
 
Lycka till! :)
 
 

2 CHOKLADKAKOR I EN SMET

Tog och slängde ihop ett par kakor till fikat. För vem vill inte ha något gott till lördagsfikat? 
Av samma smet delade jag upp den i två formar.
Den ena formen gjorde jag en kokostosca topping och den andra gjorde jag en smörkrämsfyllning med chokladlock.
 
Smeten:
3 ägg
3 dl strösocker
150g smält smör
1½ dl vatten
2½ dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100-150g hackad choklad
 
Smält smöret tillsammans med vattnet.
Vispa ägg och socker.
Blanda alla torra ingredienserna och blanda ner det i äggsmeten.
Tillsätt smör och vattenblandningen och rör till en jämn smet.
Smöra och bröa 2 formar. Dela upp smeten i båda formarna.
Hacka chokladen och strö det ovanpå smeten.
Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.
Ta ut den ena kakan efter ca 10 minuter
Koka ihop kokostoscan och lägg det ovanpå den ena kakan och grädda i ca 10 minuter.
Vill man kan man lägga toscan direkt på smeten och grädda båda kakorna lika länge. Men då blir kakan lite kladdigare.
Vispa ihop smörkrämen.
Då den andra kakan har kallnat be smörkrämen över kakan och bre över den smälta chokladen som ett lock. Dekorera efter tycke.
 
Smörkräm:
150g rumsvarmt smör
1 äggula
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
150g smält choklad
1 msk smör
 
Vispa ihop smör, äggula, florsocker och vaniljsockret. Be krämen över den kalla kakan.
Smält chokladen och rör i en klick smör eller ½ msk olja.
 
Kokostosca:
75g smör
2 dl socker
1 dl sirap
2 msk mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 dl kokosflingor
 
Smält smör, socker och sirap. Tillsätt kokosflingorna, mjölet och vaniljsockret.
Låt koka några minuter. 
Bre den över den andra kakan och grädda.
 
 
 
 
Ät och njut! 
 

FYLLDA KINDERÄGG MED CITRONKRÄM OCH LEMONCURD

Långfredagens efterrätt blev som sagt "Filadelphia/grädde/citron fyllda Kinderägg med en klick Lemoncurd" Riktigt gott i smaklökarna. Jag gjorde så här:
 
8-10 st Kinderägg
ca 200 gram Filadelphiaost orginal
ca 2 dl Vispad grädde
ca 3/4 dl socker
ca 1 msk färskpressad citronsaft alternativ från färdigpressad citron i flaska.
Lemoncurd till kluttarna ovanpå äggen
 
Vispa grädden tillsammans med sockret.
Lägg i Filadelphiaosten och citronsaften och vispa till en krämig smet.
Skär försiktigt bort toppen på äggen, så pass att äggenkan tas ur.
Fyll äggen med citronkrämen.
Toppa med emoncurd som föreställer äggulan.
 
Ät och njut och avsluta med lite pyssel och lek av kinderäggens innehåll.
 
 
 
 
 

RAIDERKAKOR

 
Ca 50 st. 
KakDeg:
200 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk kanel
2 tsk bikarbonat

Blanda alla ingredienser till en deg.
Dela upp degen i ca 50 delar och rulla dem till bollar.
Tryck ut varje degboll i en liten form. Typ småbrödsformar. Och nagga botten på kakan.
Grädda i varmluftsugn ca 175 graden ( 200 grader i vanlig ugn) i ca 8 minuter och tills botten av kakan har sjunkit ihop och kakan fått lite färg.
Låt kallna.
 
Knäckfyllning
3 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
0,75 dl sirap
0,5 tsk vaniljarom (eller 2,5 tsk vaniljsocker)
75 g smör

Ca 100 gram Choklad. Typ Marabou, blockchoklad.

Lägg i alla ingredienser i en kastrull och rör om ibland och låt koka ganska kraftigt i ca 15 minuter. Gör ett kulprov och kolan ska kunna rullas till en kula. Eller temperera knäcken, så att den blir ca 113-117 grader.
Häll med en sked en klick i varje kaka och låt kallna.
Smält mörk eller ljus choklad av valfri sort i micron eller vattenbad och häll över varje kaka, så att det täcker knäcken.
Låt chokladen stelna. Kan frysas.
 
Lycka till! 
 
 
 
 
 
 
 
 

BOUNTYKAKOR I LÅNGPANNA

ca 28 bitar
Chokladbotten
3 ägg
4 1/2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
225 g smör
2 dl kokande vatten

Smält smör tillsammans med vattnet.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda alla torra ingredienser och blanda det i äggblandningen.
Häll i smörvätskan i smeten och rör till en slät smet.
Smöra och bröa en form på ca 20x30 cm och häll smeten i formen.
Grädda i ca 20 minuter i 150 grader i varmluftsugn och i vanlig ugn 175 grader.
Låt kallna.
 
Kokossmet
200 g smör
4 dl florsocker
2 ägg
200 gram riven kokos ( 1 påse)

Topping
200 gram choklad av valfri sort. Typ marabou, blockchoklad
½ msk olja
 
Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna.
Bred smeten över kakan och ställ i kylen ett tag.
Smält chokladen i micron eller i vattenbad.
Bred ut den smälta chokladen över kokossmeten på kakan.
 
Låt kallna. Kan frysas.
 
Lycka till! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KESFIL

För mig ligger ett starkt minne då man var till min farmor på besök i Mårdsjön. Det hände ofta att man fick den här goda efterrätten efter en god middag. 
Mina söta och underbara barn har nog minnet av kesfilen från min saknade älskade mamma då vi var hem till mamma och pappa. Då hände det ibland att en skål med en smarrig kesfil stog i kylen och väntade på oss. 
 
KESFIL
1 liter mjölk. Gärna 3% 
Knappt 1 msk Ostlöpe
Kanel
Socker 
Grädde
 
Värm mjölken till ca 37 grader.
Ställ kastrullen åt sidan och rör i ostlöpen.
Häll mjölken i en skål och ställ in i kylen i ca 1-1½ timma.
Skär ett rutmönster/rutor med en kniv.
Strö kanel och socker. Häll på en skvätt grädde
Servera! 

AFTER EIGHT KAKA I LÅNGPANNA

 
KAKSMET
300 gram smält smör
2 dl mjölk
4 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
1 msk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
ca 30 plattor after eight
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll sedan det i äggblandningen.
Tillsätt det smälta smör med mjölken.
Rör till en jämn smet.
Smöra och bröa en långpanna och häll i smeten.
Grädda i varmluft 150 grader (vanlig ugn 175 grader) i ca 25 minuter.
Ta ut formen och lägg på after eight plattorna och sätt in den i ugnen ett par minuter tills plattorna har mjuknat.
Bred sedan ut plattorna över kakan och låt kallna innan kakan skärs i bitar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

STUGANS KLADDKAKA

När man är i stugan och inte har tillgång till en affär på nära avstånd får man baka även i stugan. 
 
SMETEN
100 gram smält smör
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 ägg
Smält smöret i kastrull och tillsätt sockret. Ställ åt sidan.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner det i smörblandningen.
Tillsätt sist äggen. Ett i taget.
Smöra och bröa en form och häll i smeten.
Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.
Servera gärda grädde till.
Gott att Smaksätta grädden med vaniljsocker eller krossade punchflaskor.
 
NJUT!

HALLONPANNACOTTA

Istället för Morsdagstårta slängde jag ihop en HallonPannacotta med vaniljgrädde och chokladhjärta. Det blev en kanongod efterrätt till kvällsfikat. 
 
Ingerdienser:
5 dl grädde
1 vaniljstång (ca 1 tsk vaniljpulver)
½ dl socker
2 gelatinblad
ca 200 gram hallon
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mixa hallonen till en puré. Lämna gärna några hela hallon till garnering.
Blanda grädde, vaniljsocker och socker i en kastrull och låt sjuda i ca 3 minuter.
Ställ kastrullen åt sidan och blanda i hallonpurén.
Tillsätt gelatinbladen och vispa tills gelatinet smält och blandats med grädden.
Häll i serveringsskålar och ställ i kylskåp i några timmar. Gärna över natten.
Garnera gärna med hallon och en liten gräddklick med smak av vanilj.
Servera genast.
MUMS!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FORMAR OCH ANDRA BRA ATT HA SAKER

Bra att ha saker i min baklåda.

STÄMPLAR

Mina stämplar till duvorna och pulverfärg till bla blommor och fjärilar
 
Mera stämplar som man inte kan vara utan. :)
 

REDSKAP

Mina tårtverktyg som man inte kan vara utan. 

TÅRTFYLLNING TILL EN TÅRTA

Fyllning som jag brukar använda på tårtor  och som man kan smaksätta efter tycke och smak.
Här har jag gjort med hallonsmak och med citronsmak.
 
Till en tårta använde jag:
5 dl grädde
1 vit marabou choklad
 
Smaksättning
Drygt 1 dl hallon
Ca 2-3 msk Lemoncurd
Ca 1 tsk citronarom 
 
Värm grädden till kokpunkt och ställ åt sidan.
Blanda ner den vita chokladen och blanda till en slät smet.
Ställ in i kylen och låt gärna stå över natten.
Vispa sedan chokladgrädd till en nästan färdig vispad grädde.
Dela chokladgrädden i två lika stora delar.
Tillsätt avrunna hallon i ena delen och vispa snabbt ihop till en krämig konsistens. 
Gör lika med citronsmaken och smaka av, så att det smakar lagom mycket citron.
 
 
 
 
 

BRÖLLOPSTÅRTA 2013

 
 

DEKORATIONER AV SOCKERPASTA SUGARPASTE

 
 
 
 

SUGARPASTE SOCKERPASTA

Jag är helnöjd med det här receptet som jag gjort om lite. Perfekt och lätt att arbeta med.
 
Sockerpastan som jag gjorde använde jag:
500 gram Florsocker
2 msk vatten
½ msk gelantinpulver
1 msk rapsolja
Drygt ½ dl vit sirap
1/4 dl glykossirap
Ev 1 tsk vaniljsocker
 
Ta en liten kastrull med lite vatten i och låt det koka upp. Lägg en djuptallrik ovanpå och häll i vattnet och gelantinpulvret. Låt det smälta och ställ kastrullen åt sidan.
Sikta florsockret i en bunke och blanda i ev vaniljsockret.
Tillsätt vit sirap, glykossirap, oljan och det smälta gelantinet.
Blanda ihop allt till en smidig deg/pasta.
Låt ligga i kylen över natten och ta fram nån timma innan användning.
 
Man kan färga sockerpastan till önskad kulör med bla Winstons färger. 
Det går även att smaksätta pastan om  man inte vill ha en naturell smak.
 
 
 
 
Lycka till!
 

FUSK CHEESECAKE

Det här är en efterrätt som alltid passar alla i familjen. Typ Fuskcheesecake.
 
Smulat diegestivekex
Frusna bär
 
En vispad creme av
200 g Philiadelfiaost
½-1 dl Creme fraiche
ca ½ msk saft av citron
ev ca 1 mskcitronsaft
ca 1-1½ dl florsocker
 
Känns blandningen lös kan man ha i en skvätt grädde som tjocknar den lite.
Varva med dessa i olika lager och serveras direkt.

TÅRTBOTTEN

 
Receptet på Tårtbottnarna som alltid lyckas är:
 
3 ägg
2 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
1 ½ msk potatismjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kokhett vatten
 
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda mjöl, bakpulver och potatismjöl i en skål och blanda sedan ner det i äggsmeten.
Tillsätt det heta vattnet.
Rör om till en slät smet.
Smöra och bröa en förm i önskad storlek.
Grädda i ca 175-200 grader i ca 30-40 minuter. Man ser oftast då kanten på kakan släpper formkanten.
 
Lycka till! ♥
 
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.


Matklubbens Topplista
RSS 2.0