Sommarpaj ala Therese med rabarber och jordgubbar

 
Det här blev en riktigt god sommarpaj som jag hittade på en regnig och kall dag.
Det är pajbotten med en vaniljkrämsfyllning och smak av rabarber och jordgubbar. Toppade med en maräng som jag smaksatte med jordgubbsmousse.
 
 
Ingredienser:

Pajskal:
1½ dl havregryn
2 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
½ dl florsocker
 
½ liter jordgubbar
4 stjälkar rabarber
1 dl strösocker
3 msk potatismjöl 
 
Vaniljkräm:
4 dl mjölk
10 msk marsanpulver
 
Marängsmet med jordgubbssmak:
3 äggvitor (1 dl äggvita)
1 dl strösocker
3 tsk jordgubbsmousse pulver
 
Knåda ihop alla ingredienser till en slät pajdeg.
Tryck ut den i en pajform och nagga i botten.
Lägg en aluminiumfolie remsa efter degkanten, så håller sig kanten uppe under gräddningen. 
Grädda i ca 10-12 minuter på 175 grader och utan innehåll.
 
Vispa ihop vaniljkrämen och ställ in den i kylen under tiden pajskalet gräddas. Låt kallna en stund efter gräddning.
Skala och skär rabarberna i små bitar och strö över med strösocker i lagom mängd efter den sötma man vill ha. Jag använde till 4 stjälkar rabarber ca 1 dl strösocker. 
Snoppa jordgubbarna, skölj och skär i skivor.
 
Vispa äggvitan till hårt skum. 
Vispa ner lite eftersom av strösockret i äggvitan.
Tillsätt sist jordgubbsmousse pulvret.
 
När pajskalet kallna något bred ut vaniljkrämen i botten på skalet. 
Strö ut rabarberna över vaniljkrämen. Likaså jordgubbarna. 
Strö över lite mera strösocker om man behöver.
Spritsa sist på marängen som ett lock över pajen. 
Grädda pajen i ca 10 minuter (eller tills marängen börjat fått färg) i mitten av ugnen i 175 grader.
Minska sedan temperaturen till 125 grader och grädda ytterligare i ca 15-20 minuter tills rabarberna känns mjuka och marängen torkat något.
 
Serveras gärna med vaniljglass till. 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Matklubbens Topplista
Trackback
RSS 2.0