Aftereight kuber fyllda med chokladmousse toppat med hallonspegel

Eftersom jag fick äran att skapa efterrätt till  Nyårsdesserten 2014 
fick det bli 3 olika sorter då jag hade svårt att välja vilken jag ville göra. 
Då gjorde jag dessa som bestod av:
Creme brulee dekorerad med sharonfrukt
Mördegskaka med apelsin fyllda med lemoncurdgrädde och 
Aftereight kuber fyllda med chokladmousse toppat med hallonspegel + bär och frukt.
 
Recept på Aftereight kuber fyllda med chokladmousse toppat med hallonspegel + bär och frukt.
10 pers
 
40 after eight kakor
3 dl grädde
200 gram av valfri chokladkaka
150 gram hallon
1½ tsk gelantinpulver
2 msk hett vatten
ca 2-3 msk strösocker till hallonspegeln.
Bär, frukt till garnering

Chokladmousse: (Enkel variant)
Värm grädde till kokpunkt och ställ den åt sidan. 
Lägg i chokladen och rör tills det har smält.
Häll upp i en skål och ställ kallt i minst 6 timmar. 
Vispa sedan gräddchokladen tills den är fluffig som vispad grädde.
Hallonspegel:
Lägg hallonen i en sil och pressa ur saften ur dom. Blanda i strösocker till önskad sötma.
Blanda gelatinpulvret i det heta vattnet så att det löser sig.
Blanda ner gelatinblandning i hallonsåsen och låt stå en stund.
 
"Svetsa" ihop fyra after eight kakor med hjälp av gasbrännaren till en kub. Eller smält ner lite choklad och "spackla" ihop kanterna. (Kan göras i förväg)

Spritsa chokladmoussen i kuberna. (Förbereds de ett tag innan kan man ställa kuberna i bullformarna och tas bort vid servering)
Häll hallonsåsen över moussen och låt stelna till.
Garnera med frukt eller bär. 
 
 
 

Creme brulée med bär eller frukt

Eftersom jag fick äran att skapa efterrätt till  Nyårsdesserten 2014 
fick det bli 3 olika sorter då jag hade svårt att välja vilken jag ville göra. 
Då gjorde jag dessa som bestod av:
Creme brulee dekorerad med sharonfrukt
Mördegskaka med apelsin fyllda med lemoncurdgrädde och 
Aftereight kuber fyllda med chokladmousse toppat med hallonspegel + bär och frukt.
 
Recept på Creme brulee dekorerad med sharonfrukt:
6 personer

1 tsk av äkta vanilj 
6 äggulor
1,5 dl socker
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde
Råsocker till garnering
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda ner vaniljpulvret tillsammans med mjölk, grädde och sockret i en kastrull. 
Låt mjölkblandningen nästan koka upp och rör tills sockret löst sig. Låt det sedan stå att dra på sidan om.
Ta fram en form med höga kanter och fyll den hälften med vatten.

Vispa äggulorna och blanda ner det i mjölkblandningen.
Häll sedan smeten i portionsskålar eller ugnsfasta koppar och placera dom försiktigt ner i vattenbadet.
Grädda Creme bruléen i ca 50-60 min beroende hur stora formarna är.
Ta ut dem och låt dom kallna. Gärna i kylen efter de svalnat.
Vid servering strö råsockret i formarna och bränn sockret till karamell med hjälp av en gasbrännare eller maxvärme i grillvärme i ugnen.

Serveras gärna med bär, frukt eller ät den kall som den är.
 
 

Mördegskakor med apelsin och lemoncurdgrädde och bär

 
Eftersom jag fick äran att skapa efterrätt till  Nyårsdesserten 2014 
fick det bli 3 olika sorter då jag hade svårt att välja vilken jag ville göra. 
Då gjorde jag dessa som bestod av:
Creme brulee dekorerad med sharonfrukt
Mördegskaka med apelsin fyllda med lemoncurdgrädde och
Aftereight kuber fyllda med chokladmousse toppat med hallonspegel + bär och frukt.
 
Recept på Mördegskaka med apelsin:
ca 90 st 

1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3/4 dl koncentrerad apelsinjuice
1 dl olja typ rapsolja. Ej olivolja då det kan ge smak.
7-8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Lemoncurdgrädde:
2 dl grädde
3-4 msk lemoncurd
Dekorera gärna med hallon eller andra bär eller frukter.

Vispa ihop socker, vaniljsocker och ägg vitt och poröst.
Blanda ner oljan och juicen
Blanda sedan vetemjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Kavla sedan ut degen lagom tjock. ca 2-3 mm.
Stansa ut cirklar eller andra valfria figurer och lägg dem över en bakplåt för minimuffins eller metallformar.
Grädda i ca 175 grader i ca 8-10 minuter tills de börjar få en aning färg.
Plocka av dem och låt de gärna kallna på ett galler.
Fyll skålarna med grädde, vaniljkräm, glass eller som jag gjorde Lemoncurdgrädde.
 
 
 
 

Matklubbens Topplista
RSS 2.0