Sommarpaj ala Therese med rabarber och jordgubbar

 
Det här blev en riktigt god sommarpaj som jag hittade på en regnig och kall dag.
Det är pajbotten med en vaniljkrämsfyllning och smak av rabarber och jordgubbar. Toppade med en maräng som jag smaksatte med jordgubbsmousse.
 
 
Ingredienser:

Pajskal:
1½ dl havregryn
2 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
½ dl florsocker
 
½ liter jordgubbar
4 stjälkar rabarber
1 dl strösocker
3 msk potatismjöl 
 
Vaniljkräm:
4 dl mjölk
10 msk marsanpulver
 
Marängsmet med jordgubbssmak:
3 äggvitor (1 dl äggvita)
1 dl strösocker
3 tsk jordgubbsmousse pulver
 
Knåda ihop alla ingredienser till en slät pajdeg.
Tryck ut den i en pajform och nagga i botten.
Lägg en aluminiumfolie remsa efter degkanten, så håller sig kanten uppe under gräddningen. 
Grädda i ca 10-12 minuter på 175 grader och utan innehåll.
 
Vispa ihop vaniljkrämen och ställ in den i kylen under tiden pajskalet gräddas. Låt kallna en stund efter gräddning.
Skala och skär rabarberna i små bitar och strö över med strösocker i lagom mängd efter den sötma man vill ha. Jag använde till 4 stjälkar rabarber ca 1 dl strösocker. 
Snoppa jordgubbarna, skölj och skär i skivor.
 
Vispa äggvitan till hårt skum. 
Vispa ner lite eftersom av strösockret i äggvitan.
Tillsätt sist jordgubbsmousse pulvret.
 
När pajskalet kallna något bred ut vaniljkrämen i botten på skalet. 
Strö ut rabarberna över vaniljkrämen. Likaså jordgubbarna. 
Strö över lite mera strösocker om man behöver.
Spritsa sist på marängen som ett lock över pajen. 
Grädda pajen i ca 10 minuter (eller tills marängen börjat fått färg) i mitten av ugnen i 175 grader.
Minska sedan temperaturen till 125 grader och grädda ytterligare i ca 15-20 minuter tills rabarberna känns mjuka och marängen torkat något.
 
Serveras gärna med vaniljglass till. 
 
 
 
 
 
 

Syrenkaka med citron och kokos och syrentäcke

Ikväll har jag haft köket för mig själv, så då passade jag på att exprimentera ihop en somrig kaka i långpanna.
Eftersom jag fick höra att man kan göra saft av syrenblommor borde man kunna baka på dem också. 
Syrensaften har jag nu på tillvekning, så det ska bli spännande att få smaka på resultatet. 
 
Receptet på min gudomligt saftiga och goda Syrenkaka delar jag med mig till er.
 
Ingredienser till kakan:
3 dl socker
3 ägg
100 gram smält smör
1½ dl mjölk
½ dl saft av citron
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl syrenblommor av lila bondsyren
 
Kokos och syrentäcket:
100 gram rumsvarmt smör
1½ dl socker
3-4 dl kokosflingor
2 dl syrenblommor lila bondsyren
1 msk vaniljsocker
2 msk saft av citron
 
Kakan:
Smält smöret. 
Smörj bakplåtsklädd långpanna (ca 25 x 40 cm)
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker.
Blanda ner syrenblommorna, mjölblandningen och mjölken.
Tillsätt sist i citronsaften och smöret.
Häll smeten i formen och grädda i 200 grader (ej varmluft) i ca 20 min.
Under tiden kakan gräddas blanda ihop kokos och syrentäcket.
 
Vispa rumsvarmt smör och socker.
Tillsätt vaniljsockret, kokos, syrenblommorna och saften från citron.
Bred smeten över den varma kakan och ställ in i ugnen igen i ca 5-10 min tills täcket har fått en fin färg.
Låt sedan kallna och skär upp i lagom stora bitar. ca 24 st.
 
Ät och njut av sommaren!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Matklubbens Topplista
RSS 2.0