Citroncheesecake med passionsfrukt

Tog och slängde ihop en key lime pie med marängtäcke bara för att jag hade alla tillbehören hemma.
Ful som stryk men förhoppningsvis god ändå. ;) 
 
Botten:
14 st digestivekex
100 g smält smör
1 msk vaniljsocker

Fyllning:
4 äggulor
1 burk kondenserad mjölk, sötad 
2 st limefrukter eller 1dl pressad limesaft 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret
Mixa kexen och vaniljsocker till en grynig röra och blanda i smöret 
Tryck ut pajdegen i pajformen/springform och en bit upp på kanten.
Grädda pajskalet i ca 10 minuter. Ta ut och låt pajskalet svalna något.
Sänk värmen på ugnen till 125 grader.
Limesmeten:
Rör ihop äggulor och kondenserade mjölken försiktigt i en bunke.

Rör i limesaften
Häll blandningen i pajskalet och grädda i 30 minuter på 125 grader.
Ta ut limepajen och låt den svalna och ställ in i kylen att stelna helt över natten.

Kakmonster muffins med cookie dough och ahlgrensbil fluff

Min systerson ville ha muffins till sitt kalas, så jag tog och gjorde kakmonster.
Jag gjorde chokladmuffins som jag fyllde med en rå cookie dough deg som jag rullade till bollar och la i mitten av smeten. Sedan gjorde jag topping av Ahlgrens bilfluff. 
Mina kakmonster gick som smör i solsken. 
 
Rå cookie dough deg
4,8 dl vetemjöl
½ tsk salt
100 gram smält smör
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
½ dl mjölk
½ dl chokladknappar

Smält smöret
Blanda sedan ihop alla ingredienser utom chokladknapparna till en fin kakdeg.
Blanda sist i chokladknapparna.

Använd kakdegen i bland annat i glass, muffins, sockerkaka.
God även som den är för den som gillar att äta kakdeg. ;)

Chokladmuffins
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja

4 dl vetemjöl
1 3/4 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
 
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao.
Rör om och blanda väl.
Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 minut med elvisp.
Rör ner äggvispet i mjölblandningen.Rör till en jämn smet.
Fördela smeten i pappersformar. Fyll dem till hälften. Ca 16 st bullformar.
Grädda 20-25 minuter i mitten av ugnen, om du använder små muffinsformar ca 15 minuter.

Ahlgrens bilfluff
3 dl vispgrädde
70-80 gram ahlgrens bilar
Valfri färg av Pastafärg. Den jag har använt heter Ice blue.

Värm grädde utan att kokas. 
Lägg i ahlgrens bilar och rör om tills godiset har smält
Låt stå i kylskåpet under natten.
När fluffen är dags att användas vispas den som om det vore vispgrädde.
Blanda ner en hutt av pastafärg.
Häll smeten i en spritspåse med en grästyll.
Spritsa över muffinsen. 
Dekorera sist med chokladknappögon och en valfri kaka som delats på hälften.

 
 
 

Äppelrosor i form


Äppelrosor  ca 16 st

2 äpplen
4 tsk socker
2 tsk honung eller sirap
2 msk  vatten

Deg:
130-140 gram vetemjöl ca 2-2½ dl)
60 gram smör (ej smält)
1 msk av äppelvattnet som äpplena har kokats i
ev ½ msk florsocker

Pudra sist över med florsocker och kardemumma/kanel

Ta bort kärnhuset och dela äpplena på mitten. 
Skär sedan äpplena i tunna skivor.
Lägg äpplena i en kastrull tillsammans med socker, honung och vatten. Låt småkoka i ca 3 minuter.
Lägg skivorna sedan på ett fat för att kallna. Spara kokvattnet som äpplena har kokats i.

Knåda ihop smör, vetemjöl och äppelkokvattnet till en slät deg.
Kavla ut degen och skär till ca 1x12-15 cm långa remsor.
Lägg sedan på äppelskivor lite omlott med skalsidan på ena sidan och rulla ihop till en bulle
Låt gräddas i bullformar i 175 grader i ca 15-18 min 

Serveras gärna ljummen tillsammans med vaniljsås


Matklubbens Topplista
RSS 2.0